9 zeliščnih čajev, ki topijo kilograme

9 zeliščnih čajev, ki topijo kilograme

Nikar ne verjemite tistim, ki vam obljubljajo, da boste shujšali samo s pitjem njihovega čaja ali jemanjem njihovih prehranskih dopolnil. Brez zdrave prehrane in telesne aktivnosti ne bo šlo.

Nekatera zelišča pa nam lahko pomagajo, da lažje in nekoliko hitreje pridemo do želenega cilja. Z antioksidanti bogati zeliščni čaji nam pomagajo pri izgubljanju kilogramov s povečanjem metabolizma in z zmanjšanjem apetita.

  1. Mate (Ilex paraguariensis)

Mate je vednozelen grm ali manjše drevo, ki zraste do 15 metrov visoko. Raste v subtropskih predelih Južne Amerike in na Bližnjem vzhodu.

Vir: boost.ee

Vir: boost.ee

Mate čaj je bogat s polifenoli, ki so močni antioksidanti. Listi vsebujejo kofein, teofilin in teobromin, ki stimulirajo živčni sistem, povečajo sproščanje mišic in zmanjšajo apetit. Fiziološki učinki mate čaja so podobni kot pri bolj razširjenih kofeinskih pijačah, čaju, kavi in napitkih z gvarano; stanje mentalne budnosti, koncentracije ter pozornosti. Vendar pa mate ne povzroča neželenih učinkov, ki jih po navadi povezujemo s poživili, na primer anksioznost, živčnost in palpitacije.

Pri hujšanju nam mate čaj pomaga tako, da povzroči termogenezo, pospeši izgorevanje kalorij in zavira apetit.

Priprava mate čaja

Priprava mate čaja je zelo preprosta. Lahko ga skuhamo podobno kot ostale čaje. Dve žlički mate čaja prelijemo z vročo vodo in pustimo 5 do 8 minut. Nato ga precedimo in pijemo brez dodatkov. Če nam okus ne ustreza, lahko dodamo limono, med ali sladkor.

Pripravimo pa ga lahko tudi na tradicionalen način, po južnoameriško. goo.gl/i8qsjD

  1. Borovnica (Vaccinum myrtillus)

Vir: umad.com

Vir: umad.com

Sveži temno modri plodovi borovnice vsebujejo visoke odmerke močnih antioksidantov. Ko uživamo borovnice, se nam stabilizira raven sladkorja v krvi in zmanjša želja po maščobnih in sladkih živilih. Antioksidanti spodbujajo tudi imunski sistem in izboljšajo vid. Čim temnejša je borovnica, tem več antocianina vsebuje. Borovnice blažijo vnetja, pripomorejo k širjenju žil in zavirajo strjevanje krvi ter nastajanje krvnih strdkov.

Kot pomoč pri hujšanju pijte eno skodelico soka ali čaja iz svežih borovnic vsak dan pred večerjo. To bo zavrlo vaš apetit, tako da boste zaužili manj kalorij. Namesto soka si lahko privoščite skodelico svežih borovnic, v poletni vročini pa zelo prija osvežitev z borovničevim sorbetom.

Borovničev sorbet

Vir: okusno.je

Vir: okusno.je

Sestavine (za 10 ljudi):

1 dl limoninega soka

1 dl vode

250 g sladkornega nadomestka (eritrtitol)

nekaj metinih listov

750 g svežih borovnic

Priprava:

Na kuhalnik pristavimo kozico z limoninim sokom, vodo in sladkornim nadomestkom. Na zmerni temperaturi med mešanjem počasi segrevamo, da se ves eritritol raztopi. Raztopino nato zavremo in kuhamo na šibkem ognju še 2 minuti. Kozico odstavimo in dodamo metine liste. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se sirup ohladi.

Borovnice preberemo in po potrebi na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Z električnim ali paličnim mešalnikom jih zmešamo v gladko maso.

Iz ohlajenega sirupa odstranimo metine liste. Sirup vlijemo k borovnicam in dobro zmešamo.

Borovničevo mešanico precedimo skozi gosto cedilo. Pokrijemo s prozorno folijo in za vsaj 4 ure damo v zamrzovalnik, da se sorbet strdi. Sorbet med zamrzovanjem vsake pol ure dobro premešamo.

Sorbet lahko pripravimo tudi nekaj dni vnaprej in ga hranimo v zamrzovalniku. Pol ure pred serviranjem ga postavimo v hladilnik, da se nekoliko zmehča.

  1. Ginseng (Panax ginseng)

Vir: anabolicmen.com

Vir: anabolicmen.com

Ginseng že stoletja uporabljajo v kitajski medicini kot zdravilo rastlinskega izvora za vzdržljivost, energijo in splošno dobro počutje. V zadnjem času so raziskovalci ugotovili, da je ginseng učinkovit za nadzor diabetesa, pa tudi za izgubo telesne teže. Ginseng je bogat z adaptogeni. To so snovi, ki povečujejo sposobnost telesa, da se bori s čustvenim, fizičnim in okoljskim stresom. Adaptogeni vplivajo tudi na shranjevanje maščob v telesnih celicah.

Čaj lahko pripravimo iz suhih ali iz svežih korenin ginsenga. Ginsengov čaj nam pri hujšanju pomaga na dva načina. Povečuje presnovo in s tem zavira nastanek maščobnih celic, poleg tega povečuje odpornost proti stresu, krepi življenjsko moč, izboljšuje športne sposobnosti in krepi duševne sposobnosti. Na ta način nam pomaga, da z različnimi telesnimi dejavnostmi uspešno kurimo kalorije.

Vir: .alibaba.com

Vir: .alibaba.com

Za varne veljajo odmerki, ki ustrezajo 1 do 2 g ginsengove korenine ali 200 do 600 mg izvlečka korenine ginsenga na dan. Odmerki, večjih od dveh gramov, naj se ne bi uporabljali, saj lahko privedejo do neželenih učinkov. Posebej pazljivi pri odmerjanju pa morajo biti sladkorni bolniki in tisti, ki jemljejo zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi (antikoagulante, npr. varfarin).

Uživanje pripravkov iz ginsenga, daljše od treh mesecev, ni priporočljivo. Jemanje ginsenga ni primerno za otroke, nosečnice in doječe mamice.

Priprava čaja

1 žličko korenine v prahu prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo stati 5-10 minut.

  1. Hibiskus (Hibiscus sabdariffa var. ruber)

Čaj iz cvetov hibiskusa ima eksotičen okus in vonj, ob tem pa znižuje visok krvni tlak, visoko raven holesterola v krvi in krepi imunski sistem, saj je bogat z vitaminom C.

Vir: organicfacts.net

Vir: organicfacts.net

Cvetovi hibiskusa vsebujejo tudi visoke koncentracije flavonoidov, hranilnih snovi in koktajl mineralov. Vsebuje tudi številne antioksidante, ki nam lahko neposredno pomagajo nadzorovati telesno težo s povečanjem metabolizma in posredno z izboljšanjem splošnega dobrega počutja.

Ta zeliščni čaj vsebuje tudi inhibitor encimov, imenovan fazolamin, ki zmanjšuje nastajanje amilaze. S pitjem hibiskus čaja se bo manj ogljikovih hidratov, ki jih bomo zaužili s hrano, prebavilo in absorbiralo v krvni obtok, kar lahko pomaga pospešiti izgubo teže.

Priprava Hibiskus čaja

priprava hibiskus caja

 

  1. Šipek (Rosa canina)

Rastlina je do 3 metre visok trnast grm, doma je v Evropi, zahodni in osrednji Aziji ter severni Afriki, udomačila pa se je tudi v Severni Ameriki. Šipek je pravzaprav divja vrtnica. Je ena najstarejših okrasnih rastlin, saj jo omenjajo že sumerski viri 2700 let pred našim štetjem.

Vir: wallpapers-for-phone.com

Vir: wallpapers-for-phone.com

Pri nas cveti od maja do julija, dozori pa septembra in oktobra. Najpomembnejša sestavina plodov je vitamin C, vsebuje pa tudi pektine, čreslovine, sladkor, rastlinske kisline in provitamin A ter zelo malo flavonoidov in antocianov.

Šipek uporablja tako tradicionalna kot uradna medicina. S pitjem šipkovega čaja zadovoljimo naše brbončice po sladkem, ne da bi užili dejanski sladkor, kar nam pomaga, če želimo shujšati.

Priprava čaja iz šipka

Pripravimo poparek. Vrelo vodo prelijemo čez polovico žličke zmečkanih šipkovih plodov, pustimo stati 10-15 minut in precedimo.

Kovina pospeši razpad vitamina C, zato čaja ne puščajte v kovinskih posodah.

  1. Pu-erh čaj

Pu-erh je prav posebna vrsta čaja. Spada med zelene čaje, a je rjave do črne barve, njegova aroma pa nekoliko nenavadna, spominja na okus po zemlji. Na Kitajskem je Pu-erh znan kot medicinski čaj. Starejši je, boljši je, višja pa je tudi njegova cena.

Vir: servingjoy.com

Vir: servingjoy.com

Z uživanjem tega čaja tako spet najdemo tisto pravo ravnovesje, kar se odraža v povečani energiji, dobrem počutju ter pozitivnem razpoloženju.

Ker vsebuje kofein in katehine, pitje Pu-erh čaja zavira pretvorbo maščobnih kislin v maščobo in zmanjšuje proizvodnjo holesterola.

Ta čaj preprečuje nastanek maščobnih celic in aktivno spodbuja oksidacijo maščobnih kislin v telesu. Čaj Pu-erh pomaga pri zmanjševanju telesne teže tudi tako, da pospešuje prebavo. Zaradi tega maščobe iz hrane nimajo časa razgraditi se in se absorbirati v krvni obtok.

Priprava Pu-erh čaja

Priprava tega čaja je zelo preprosta. Približno žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode ter pustimo stati nekaj minut in precedimo. Čaj pijemo brez vseh dodatkov.

Ko želimo shujšati, pijemo Pu-erh čaj eno uro po kosilu.

  1. Porangaba čaj

Ta zeliščni čaj je pripravljen iz južnoameriške rastline, ki ima rdeče jagode, podobne zrnom kave. Porangaba je bogata z alantoinom, kofeinom, alantoinsko kislino in kalijem.

Vir: .safarigarden.com.br

Vir: .safarigarden.com.br

Pijemo lahko vročega ali hladnega. Pomaga nam zmanjšati telesno težo tako, da pospeši presnovo, zmanjša apetit in nam da več energije, da lažje opravljamo vaje, potrebne za izgubo teže.

  1. Feiyan čaj

Ta zeliščni čaj je infuz, pripravljen iz zdravilnih rastlin, bogatih s spojinami, ki imajo hipolipidemični ali anti-hiperlipidemični učinek.

Vir: chocolateandlipstick.com

Vir: chocolateandlipstick.com

Čaj je poimenovan po prvotnem receptu, ki je bil zasnovan za eno izmed najbolj znanih starodavnih kitajskih lepotic Fei Yan Zhao. To je bila cesarica, znana po svoji lepoti, milosti in tankem pasu, ki naj bi bil posledica rednega pitja čaja.

Redno uživanje feiyan čaja poveča metabolizem, zavira apetit, razstruplja telo in spodbuja oksidacijo odvečne maščobe. Čaj Feiyan ne vsebuje kofeina.

Sestava Feiyan čaja:

Zeleni čaj, semena sene, listi lotusa, rastlinska spužva.

Priprava Feiyan čaja:

Čaj prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 do 10 minut. Precedimo oziroma odstranimo filter vrečko. Po vsakem obroku spijemo skodelico tega čaja.

  1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je vse bolj priljubljena osvežilna in poživljajoča pijača. Čaj v celih ali zdrobljenih lističih je na poseben način obdelano listje grma čajevca (Cammellia sinensi).

Listi čajevca so osnova za vse vrste čaja. Zeleni čaj je blago fermentiran, črni čaj dobijo s fermentacijo, medtem ko je rdeči čaj nekje vmes.

Čajni lističi vsebujejo polifenole, flavonoide, čreslovine, kofein, vitamin C, vitamini B kompleksa, teanin. Te učinkovine imajo številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje.

Vir: musely.com

Vir: musely.com

Zeleni čaj je lovec na proste radikale, ki povzročajo raka in infarkte, lajša sončne opekline, znižuje krvni tlak, krepi imunski sistem, blaži višek želodčne kisline, odpravlja zadah iz ust, varuje pred nastankom ledvičnih kamnov, obnavlja moči po telesnih naporih, prenavlja mladostnost kože, dviguje koncentracijo.

Pitje zelenega čaja pomaga tudi v boju proti maščobam. Antioksidanti pomagajo povečati presnovo in spodbujajo jetra, da bolje razgradijo maščobe. Katehini delujejo tudi kot zaviralci apetita, dajo občutek sitosti in zmanjšajo željo po hrani.

Priprava zelenega čaja

Čaj prelijemo z vročo vodo in počakamo 2 do 3 minute. Največ zdravju koristnih sestavin se izloči po treh minutah.

Čaj po 2 minutah bolj poživlja, nato pa se izloči več tanina, ki veže del kofeina, tako da čaj bolj pomirja. Če pripravljamo čaj dalj časa, se spremeni kemična sestava, tako da čaj postane grenak in manj okusen.

Čajne lističe lahko uporabimo večkrat, le da jih pustimo namakati dlje časa – 5 minut.

Vsebnost polifenolov še okrepite, če sveže pripravljenemu čaju dodate košček limone.

Čajni lističi so užitni, tako da jih lahko uporabite kot začimbo pri pripravi hrane, s tem dobite še več zdravju koristnih snovi, ki so v vodi netopne (predvsem vlaknine).