Ali je nakup zdravil preko spleta varen?

Ali je nakup zdravil preko spleta varen?

Internet postaja v hitrem načinu življenja nepogrešljiv del našega vsakdana. Preko spleta danes lahko kupimo skoraj vse, tudi zdravila. Pa je nakup zdravil preko spleta varen?

V Sloveniji in v drugih državah Evropske unije je možen samo spletni nakup zdravil brez recepta, medtem ko je v ZDA stanje spletnega lekarništva pravno urejeno. Pri njih poteka sistem verifikacije spletnih lekarn, s katerim kupcem zagotavljajo varno nakupovanje zdravil. Pogoji verifikacije so izredno strogi, saj morajo lekarne, ki želijo dobiti dovoljenje za spletno prodajo upoštevati številne predpise. Zagotavljati morajo ustrezno hranjenje in dostavo zdravil, kar je izredno pomembno, saj mnoga zdravila zahtevajo posebne pogoje shranjevanja in transporta. Zagotavljati tudi morajo, da se bo z dostavo zdravil do kupca ohranila predpisana kakovost zdravila.

Vir: .poison.org

Vir: .poison.org

Pri nas preko spleta torej ne moremo kupiti zdravil, ki se izdajajo na recept. Kljub zakonski prepovedi uvažanja zdravil iz tujine za fizične osebe pa finančni urad odkrije kar nekaj pošiljk z zdravili dnevno. Največkrat so v njih originalna in generična zdravila, ponarejena zdravila ali pa snovi z liste prepovedanih snovi (anaboliki, rastni hormoni, poživila).

Nezakonita prodaja zdravil je vedno bolj popularna tudi v Sloveniji, zato se pred nakupom prepričajte, da ne gre za prevaro. Na spletni strani Ministrstva za zdravje lahko preverite, ali ima ponudnik dovoljenje za prodajo zdravil preko spleta.

Lekarne in specializirane trgovine, ki imajo dovoljenje za izdajanje zdravil prek spleta, na svojih spletnih straneh uporabljajo poseben logotip, ki je v skladu z Izvedbeno uredbo Komisije (EU). Ta vsebuje zapis “Kliknite, da preverite, ali to spletišče deluje zakonito” in državno zastavo.

skupni eu logo

Ta logotip naj bi slovenske uporabnike seznanil, da ima lekarna oziroma specializirana prodajalna dovoljenje za spletno prodajo zdravil v Sloveniji. Dovoljenja izdaja Ministrstvo za zdravje za dobo petih let.

Njegov namen je, da potrošnikom pomaga prepoznati spletne strani, ki lahko zakonito prodajajo zdravila.

Na vsaki spletni strani, ki prodaja zdravila zakonito, se mora prikazati skupni EU logotip. Logotip mora biti na spletni strani prikazan na vsaki podstrani, kjer ponujajo zdravila za prodajo.

Facebook trgovina ni prava trgovina

Vir: slovenskenovice.si

Vir: slovenskenovice.si

Čeprav se take strani oglašujejo kot spletne trgovine, s fotografijami artiklov in z izredno nizkimi cenami, to po navadi ne drži. To niso spletne trgovine, ne gre za registrirana podjetja, ki bi se ukvarjala s prodajo.

Vsak lahko kadar koli ustvari Facebook stran, brez kakršnih koli podatkov, kdo dejansko stoji za to ‘trgovino’. Navadno gre za prodajalce, ki na črno prodajajo ponaredke priljubljenih artiklov.

Ali je torej nakup zdravil preko spleta varen?

Proti nelegalni prodaji ali celo zdravju škodljivemu nakupu se lahko zavarujete le z lastno ozaveščenostjo. Pred nakupom vedno preverite prodajalca in pridobite čim več informacij o zdravilu, ki ga nameravate kupiti.

Moj farmacevt vam odgovarja tudi na vprašanja o zdravilih, ki jih nameravate kupiti na spletu. Obiščite naš svetovalni kotiček, kjer smo vam vedno na voljo.