Lahko zaupamo zdravilom?

Se sprašujete: Zdravila, da ali ne? Ste odločno proti zdravilom ali po njih posegate brez pomislekov?

slika20

Nobena skrajnost ni pametna odločitev

Uporaba zdravil za težave, ki jih lahko uredimo z zdravim načinom življenja, ni potrebna. Po drugi strani pa za svoje zdravje naredimo veliko nepopravljive škode, če zavračamo zdravljenje z zdravili takrat, ko zbolimo. Še posebej zahrbtne so tiste bolezni, ki nam sprva ne povzročajo nobenih težav. Na primer visok krvni tlak, sladkorna bolezen, zvišane maščobe v krvi itd. Takrat je oklevanje nespametno. In ko zdravila potrebujemo, je zelo pomembno, da smo z njimi seznanjeni in da jim zaupamo. Tako bo zdravljenje uspešnejše, počutili se bomo bolje in manj bo nepotrebnih zapletov in težav. 

Lahko zaupamo zdravilom?

Odgovor je dvakrat da. Prvič, ker so učinkovita, in drugič, ker je njihova uporaba varna.

Vir: www.netdoctor.co.uk
Vir: www.netdoctor.co.uk

Nekaj dejstev, ki govorijo temu v prid

Zdravila so edini izdelek, namenjen zdravljenju. Vsem drugim izdelkom ne smemo pripisovati zdravilnih učinkov.

Zdravilo je lahko v prometu šele takrat, ko proizvajalec zanj pridobi dovoljenje za promet. To dovoljenje izda pristojni državni organ (JAZMP) in je zagotovilo za kakovost, varnost in učinkovitost zdravila ter kasnejši nadzor nad zdravilom.

Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki je pod ustreznim inšpekcijskim nadzorom.

Vir: www.lek.si
Vir: www.lek.si

Preden se pojavi na tržišču, mora vsako novo zdravilo najprej skozi precej obsežno testiranje.

Najprej predklinična, potem še klinična testiranja. Običajno je potrebno sintetizirati več tisoč novih substanc, da dobimo eno novo zdravilo, ki uspešno prestane vsa testiranja.

  • V predkliničnih testiranjih ugotavljajo lastnosti nove potencialno zdravilne substance s kemijskimi metodami na celičnih kulturah ali poskusnih živalih (na miših, podganah). Preučujejo njene farmakokinetične in farmakodinamične lastnosti ter njeno potencialno toksičnost.
Vir: menportals.com
Vir: menportals.com
  • Če zdravilo uspešno prestane predklinična testiranja, sledi klinično testiranje. To se izvede v več fazah, vsaka faza pa traja približno dve leti. S preskušanjem zdravila na zdravih in na bolnih ljudeh želijo potrditi rezultate predkliničnih testiranj, odkriti njegove neželene učinke in dokazati njegovo varnost in učinkovitost. Šele, ko zdravilo uspešno prestane vsa testiranja, dobi dovoljenje za uporabo.

Ko je zdravilo že v prometu, se še vedno zbirajo podatki o morebitnih novih neželenih učinkih. Tako spremljanje novih neželenih učinkov zdravil, ki so že na trgu, imenujemo farmakovigilanca. Izvaja jo Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Podatke ji pošiljajo strokovni delavci in pacienti, ki opazijo te neželene učinke.

zdravila pod lupo

 

Za učinkovito in varno uporabo zdravil pa ste na koncu odgovorni tudi vi sami. Da bo vaše zdravljenje učinkovito in varno je v veliki meri odvisno od tega, ali boste zdravilo pravilno uporabljali.

Sledite našim prispevkom o pravilni uporabi zdravil. V našem svetovalnem kotičku smo vam na voljo 24 ur na dan.