Mišični krči

Možje so danes šli na rekreacijo. Ugotovili so namreč, da je bilo teden dni počitka čisto dovolj. Vse lepo in prav, če le ne bi mislili, da morajo nadoknaditi vse zamujeno. Skratka, pretiravali so. In zdaj so prav zabavni, ko se smilijo sami sebi. Pravzaprav jim verjamem. Mišični krči so zelo boleči, bolečina pa ne popusti tako hitro.

Vir: huffingtonpost.com
Vir: huffingtonpost.com

Krči se najpogosteje pojavljajo pri športnikih in rekreativcih, ki med vadbo preveč obremenjujejo svoje mišice. Pojavijo se nenadoma v obliki hude in ostre bolečine, najpogosteje pa prizadenejo meča.

Mišični krč nastane, ko se skeletna mišica oziroma samo del mišice nehote skrči. Običajno traja le nekaj sekund, v nekaterih primerih pa tudi dlje.

Normalno se mišica med gibom skrči in pri tem razvije silo za poteg. Nato se sprosti, ko je gib končan ali druga mišica deluje v nasprotno smer. Včasih pa se mišica krčevito skrči in ostane skrčena, ne da bi se lahko sprostila; to je mišični krč. Mišično krčenje in raztezanje je odgovor na živčne dražljaje. Pomembno vlogo pri prenašanju teh dražljajev imajo minerali, predvsem natrij, kalij, kalcij in magnezij, ki obdajajo mišično celico in prehajajo vanjo. Zaradi neravnotežja teh mineralov se spremeni prenašanje električnih impulzov in nastane mišični krč.

Vir: bbc.co.uk
Vir: bbc.co.uk

Če je oseba zdrava, se krči najpogosteje pojavljajo med ali po telesni aktivnosti, vzroki pa se lahko skrivajo tudi drugje. Vzrok za krče v mišicah so lahko tudi krčne žile, povečana telesna teža, hormonske motnje, dehidracija, diabetes, živčno-mišične bolezni in bolezni perifernega ožilja. Krče lahko povzroči tudi jemanje nekaterih zdravil, na primer diuretikov, kontracepcijskih tabletk in statinov. Neravnovesje mineralov se pojavlja tudi v nosečnosti in v starosti. Mišični krč lahko povzroči tudi zelo hladna voda ali neudoben položaj nog.

Ko vas zagrabi krč, prizadeto mesto nežno zmasirajte v nasprotni smeri krča.

Mišico poskušajte nežno raztegniti v nasprotni smeri krča, bolečino pa lahko poskusite omiliti tudi s hladnim obkladkom. Če krč kljub temu ne popusti, nadaljujte z raztegovanjem mišice. Če vas krč zagrabi med spanjem, lahko poskušate mišico sprostiti v ležečem položaju. To storite tako, da pokrčite stopalo in se primete za prste na stopalu. Stopalo nežno povlecite proti kolenu, medtem pa prizadeto mišico nežno masirajte. Ko krč mine, še nekaj časa mirujte, saj se bo le na ta način mišica dokončno sprostila.

Pred telesnim naporom se dobro ogrejte, po njem pa mišice dobro raztegnite.

Krče, ki so povezani z utrujenostjo mišic, običajno lahko preprečite z zmanjšanjem intenzivnosti vadbe. Če je krč posledica elektrolitskega neravnovesja pa si lahko pomagate z ustrezno prehrano. V svoj jedilnik vnesite banane, mleko, jogurte, listnato zelenjavo in izdelke iz posnetega mleka. Pomagate si lahko tudi z uživanjem šumečih tablet, ki vsebujejo magnezij, lahko tudi kalcij, kalij ali natrij. Ne pozabite, da morate piti veliko vode, lahko tudi mineralne, predvsem pa uživajte čim več sadja in zelenjave, saj boste tako v telo vnesli veliko kalija.

Vir: bestdietloseweight.net
Vir: bestdietloseweight.net

Pomagate si lahko tudi z zdravilnimi zelišči.

Mišične krče odlično sproščajo glog, lipovo cvetje, sladki koren in medena detelja. Bolečine, ki spremljajo krče, lahko lajšate z eteričnimi olji poprove mete, rmana, baldrijana, komarčka, majarona, sivke ali koriandra. Eterična olja lahko vtirate ali pa jih dodajate kopelim.

Vir: reference.com HRANA, BOGATA Z MAGNEZIJEM

Zdravniške pomoči običajno ni treba poiskati.

Z zdravnikom se posvetujte le, če bolečina na prizadetem mestu ne izgine tudi po nekaj dneh. Zdravnik bo odločil, ali potrebujete protibolečinska ali protivnetna zdravila. V nekaterih primerih pa je obisk zdravnika nujen. Tako z obiskom pri zdravniku nikar ne odlašajte, če imate občutek, da vas krč prijemlje v mišicah prsnega koša, saj je to lahko znak srčnega infarkta, če zaznavate otopelost v okončini oziroma se bolečina širi navzdol po okončinah, ali če se vam mišični krči pojavljajo pogosto, se zaradi njih zbujate ponoči in motijo vaš spanec.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček