Tinkture

Tinkture so alkoholni izvlečki zdravilnih zelišč. Pripravljamo jih iz svežih ali posušenih zdravilnih zelišč, za topilo pa uporabimo alkohol.

Običajno jih pripravljamo po postopku maceracije ali perkolacije, lahko pa jih pripravimo tudi z raztapljanjem gostih in suhih izvlečkov.

Lastnosti tinktur

Tinkture imajo več prednosti, v primerjavi z drugimi zeliščnimi pripravki. V tinkturah so raztopljene vse sestavine, ki so topne v alkoholu ali v vodi. Alkohol je konzervans. Pripravki z vsaj 30 % alkohola imajo zato daljšo življenjsko dobo, do dve leti. Ostali zeliščarski pripravki vsebujejo veliko vode, voda pa je medij, v katerem izredno dobro uspevajo bakterije in plesni.

Vir: tincturia.wordpress.com
Vir: tincturia.wordpress.com

Tinkture lahko uporabljamo na različne načine. Lahko jih uporabljamo nerazredčene, lahko pa jih razredčimo z vodo. Nekaj kapljic tinkture lahko dodamo tudi v kopel ali v kompreso za obkladke. Tinkture uporabljamo tudi pri izdelavi mazil.

Izdelava tinktur

Profesionalno pripravljene tinkture

Tinkture morajo biti izdelane v skladu z lekarniškimi knjigami, ki natančno določajo jakost alkohola in razmerje med količino alkohola in zdravilnih zelišč. Večina tinktur se izdeluje iz enega dela droge in petih oziroma desetih delov alkohola. Lahko pa jih izdelamo tudi v drugačnih razmerjih, odvisno od vsakega zelišča posebej.

Uporabljamo etanol v različnih koncentracijah (45 %, 60 %, 70 %, 90 %).

Na primer Tinctura calami 1:5-70 % BPC pomeni naslednje:

Tinktura je bila pripravljena z maceracijo korenike navadnega kolmeža (Calami rhizoma), v razmerju 1 del korenike (v gramih) in 5 delov 70 % etanola (v volumnu). BPC pomeni, da je pripravek narejen po navodilih Britanske lekarniške knjige.

Jakost tinkture lahko podajamo tudi v odstotkih, na primer % w/v (količina aktivne snovi (g) v 100 ml izdelka).

tinkture

Priprava tinktur po ljudskem izročilu

Na drobno sesekljamo ali zmeljemo svežo ali posušeno drogo in z njo napolnimo stekleni kozarec do polovice. Prelijemo s 70 % alkoholom ali z domačim žganjem tako, da je ves zeliščni material prekrit.

Za domačo rabo si zapomnimo, da v 1 decilitru alkohola namakamo 3 žlice posušenih, zdrobljenih ali sesekljanih plodov ali korenin in 6 žlic posušenih, zdrobljenih ali sesekljanih listov ali cvetov. Če uporabljamo sveže droge, količino droge pomnožimo s 3.

Kozarec shranimo na hladnem, temnem in suhem mestu. Vsak dan ga dobro pretresemo in preverimo nivo alkohola v kozarcu. Če so iz gladine pokukali deli rastlinskega materiala, dolijemo alkohol. Po šestih do osmih tednih vsebino precedimo skozi gazo, preostali rastlinski material dobro ožamemo. Tinkturo prelijemo v temne stekleničke s kapalko in shranimo v hladnem in temnem prostoru. Iztrošen rastlinski material lahko brez skrbi kompostiramo.

Vir: modernfarmer.com

Priprava tinktur na ljudski način ni natančna in postopkov ne moremo kvantitativno ponoviti. Zato na ta način izdelujemo tinkture iz bolj blagih rastlin, kjer doziranje ni tako pomembno.

Primer: Tinktura KRRT (kopriva, rman, regrat in trpotec)

V steklen kozarec odmerimo v enakih delih liste koprive, liste in cvetove rmana, regratove korenine in liste trpotca. Prelijemo z domačim žganjem, tako, da so vsa zelišča prekrita. Pustimo stati najmanj tri tedne na temnem in suhem prostoru. Vsak dan pretresemo in po treh tednih precedimo. Preostali rastlinski material dobro ožamemo. Tinkturo prelijemo v manjše temne stekleničke.

Tinktura teh štirih zelišč je izredno dobra za čiščenje krvi, spodbujanje presnove in izločanje strupenih snovi iz telesa. Odvaja vodo in povečuje odpornost organizma. Uživamo jo trikrat na dan po 15 kapljic, ki jih nakapamo v skodelico vode.

Pri uživanju zeliščnih pripravkov, ki razstrupljajo, je dobro zraven popiti tudi veliko vode, da se te snovi lažje izločijo.

Vir: rebeccacreekdistillery.com
Vir: rebeccacreekdistillery.com
Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček