Čreslovine

Čreslovine ali tanini so rastlinske polifenolne spojine trpkega, grenkega okusa. Čreslovine vsebujejo številne rastlinske vrste. Med drugim se nahajajo tudi v grozdnih pečkah. No, zdaj veste, zakaj jih ne marate.

Čreslovine imajo lastnost, da obarjajo beljakovine. To lastnost izkoriščajo za strojenje kož in za izdelovanje zaščitnih premazov za les. V ta namen uporabljajo rastline, ki vsebujejo velike količine čreslovin, na primer hrast, jelka in srčna moč.

Vir: crameromania.ro
Vir: crameromania.ro

V majhnih količinah so čreslovine sestavni del najrazličnejših kozmetičnih pripravkov, ker povečujejo odpornost kože proti vremenskim vplivom.

V zdravilstvu jih uporabljamo v nizkih koncentracijah. Večino zdravilnih rastlin, ki vsebujejo čreslovine, uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, proti driski. Poleg tega jih uporabljamo tudi za kopeli pri vneti in razdraženi koži, za ustavljanje manjših krvavitev ter za zdravljenje zunanjih hemoroidov.

Vir: mojpogled.com
Vir: mojpogled.com

Čreslovine delujejo proti velikemu številu bakterij, nekatere preprečujejo rast virusov, nekatere znižujejo krvni tlak, druge pomagajo pri zdravljenju želodčnega in črevesnega katarja.

Pri vnetjih v ustni votlini in žrelu jih uporabljamo za izpiranje in grgranje.

Pri sončnih in drugih lažjih opeklinah čreslovine blažijo bolečine in preprečijo nastanek mehurjev.

V obliki kopeli pomagajo pri razpokani koži, pri ozeblinah, srbenju kože, vnetjih spolnih organov in anusa.

Hrast (Quercus robur)  

Vir: slovenskenovice.si
Vir: slovenskenovice.si

V zdravilne namene uporabljamo hrastovo skorjo. Posušena skorja ima grenak in trpek okus, in je uporabna le, dokler je rumenkaste barve. Ko pa postane rdeča, kar pomeni, da so se čreslovine v njej spremenile, je uporabnost take skorje manjša.

Zelo veliko čreslovin vsebujejo tudi hrastove šiške (galle).

Vir: kcur.org
Vir: kcur.org

Pripravke iz hrastove skorje uporabljamo v glavnem zunanje, za pripravo zdravilnih kopeli. Delujejo kot adstringens, kar pomeni, da tvorijo zaščitno plast na površini kože in sluznic, zavirajo rast mikroorganizmov, blažijo vneto in srbečo kožo ter pospešujejo celjenje prask in razjed. Kopeli iz hrastove skorje uporabljamo pri zdravljenju nečiste kože, pri pretiranem potenju stopal in pri lajšanju težav zaradi zunanjih hemoroidov. Poleg tega je prevretek uporaben tudi za grgranje pri vnetjih ustne votline in žrela. Prevretek uporabljamo tudi za masiranje vnetih in krvavečih dlesni, pogosto v kombinacijah z izvlečki žajblja in poprove mete.

Prevretka hrastove skorje ne pijemo, ker draži želodčno sluznico. Za zdravljenje driske pa lahko hrastovo skorjo uporabimo skupaj z drugimi čreslovinskimi drogami.

Prevretek iz hrastove skorje

Eno čajno žličko hrastove skorje prelijemo z 2 dl vrele vode in kuhamo 5 minut.

Kopel iz hrastove skorje

Iz 100 g hrastove skorje in enega litra vode pripravimo prevretek, ki naj vre 20 minut. Takšno kopel lahko uporabljamo dvakrat tedensko. Za otroke in dojenčke vzamemo polovični odmerek droge.

Navadna plahtica (Alchemilla vulgaris)

Kot drogo uporabljamo zel navadne plahtice. Plahtica je med ljudmi zelo priljubljena zdravilna rastlina. Deluje adstringentno in blago spazmolitično (sprošča krče gladkih mišic). Uporabljamo jo za lajšanje drisk in težav s prebavo, zelo priljubljena je tudi pri vseh vrstah ženskih težav, od najstniških let in vse tja do konca menopavze. Čaj iz plahtice pijemo pri močni menstrualni krvavitvi, ob krčih in različnih motnjah v menstrualnem ciklu, zdravi beli tok in krepi maternične vezi. Med nosečnostjo se uživanje plahtice odsvetuje.

Vir: novice.najdi.si
Vir: novice.najdi.si

Pri okužbah s kandido pomaga sedeča kopel. V ljudskem zdravilstvu se plahtica uporablja še za pomoč pri celjenju ran, za zdravljenje vnetih ran in izpuščajev na koži, pomagala naj bi tudi pri težavah z jetri.

Srčna moč (Potentilla erecta) in Gosji petoprstnik (Potentilla anserina)

Uporabljamo koreniko srčne moči in zel gosjega petoprstnika. Obe rastlini vsebujeta čreslovine. Korenika srčne moči je glavna droga v vseh čajnih mešanicah proti driski. Uporabljamo jo tudi zunanje, za grgranje pri vnetjih ust in žrela, tudi pri nečisti koži. Prevretek iz srčne moči ali gosjega petoprstnika uporabljamo tudi pri napenjanju, vetrovih in krčih v prebavilih. Drogi sta zaradi blagega delovanja primerni tudi za uporabo pri otrocih.

Vir: www2.arnes.s
Vir: www2.arnes.s

Čajna mešanica proti driski

Korenika srčne moči          45 g

Zel gosjega petoprstnika    20 g

Cvetovi kamilice                 20 g

List poprove mete              15 g

Iz korenike srčne moči in zeli gosjega petoprstnika pripravimo prevretek v pol litra vode; vre naj 5 minut. Dodamo kamilico in liste poprove mete, premešamo, pustimo stati 10 minut, precedimo in ohladimo.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček