Vnetje ušes

Težave z ušesi so na dopustu kar pogosta nadloga. Po več ur na dan plavamo in se potapljamo, s tem pa se povečuje verjetnost za vnetje ušes.

Uho je zelo pomembno čutilo, s katerim zaznavamo zvok in držimo ravnotežje. Sestavljeno je iz zunanjega, srednjega in notranjega ušesa, vsak od njih pa je razdeljen na številne manjše dele. Vsak del ušesa ima točno določeno vlogo pri prevajanju zvoka iz zunanjosti v možgane.

Vir: uho.si

Vname se lahko kateri koli del ušesa. Pri odraslih se največkrat vname zunanje uho, ki obsega zunanji sluhovod in njegovo kožo, pri otrocih pa srednje uho. Osebe, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, imajo lahko zaradi vpliva vode slabšo naravno obrambo kože v sluhovodu. Enako velja za tiste, ki si pogosto barvajo lase ali uporabljajo agresivne šampone, ki lahko zaidejo v sluhovod in tam dražijo kožo.

V poškodovani koži sluhovoda se radi naselijo mikrobi. Z neustrezno higieno lahko povzročimo vnetje zunanjega ušesa. Pri čiščenju z vatiranimi paličicami lahko potiskamo ušesno maslo globlje proti bobniču, kjer nastane ušesni čep. To je zelo dobro gojišče za mikrobe, ki povzročajo vnetje. Glivice se na ušesnem čepu počutijo zelo dobro, saj imajo na voljo toploto in vlago, zato se lahko hitro razmnožujejo.

Glavni znaki vnetja sluhovoda so bolečina, srbenje, izcedek, lahko pa tudi poslabšanje sluha. Pri bakterijskem vnetju je v ospredju bolečina in občutljivost na dotik, pri glivičnem vnetju pa srbenje in občutek zamašenosti sluhovoda.

Vir: ent-surgery.com.au
Vir: ent-surgery.com.au

Uho je z evstahijevo cevjo povezano z žrelom in s tem tudi z nosno votlino. To pomeni, da se vnetje žrela in nosu lahko preko evstahijeve cevi razširi tudi v srednje uho. Pri tem vnetju se v evstahijevi cevi tvori sluz; ker je sluznica zaradi vnetja nabrekla, se cev zoži, zato sluz težje odteče. To stanje spremljajo bolečine v ušesu, slabši sluh in občutek zamašenosti ušesa.

Vnetju, ki se je razširilo v uho preko evstahijeve cevi, pravimo sterilno vnetje, saj ga niso neposredno povzročili mikrobi v ušesu, ampak slaba prehodnost evstahijeve cevi.

Akutno vnetje srednjega ušesa je bakterijska, izjemoma virusna okužba srednjega ušesa.

Vir: completehealthnews.com
Vir: completehealthnews.com

Mnogi otroci imajo pogosta vnetja ušes, predvsem tisti, ki so bolj izpostavljeni mikrobom, ki povzročajo vnetje žrela in imajo slabo razvit imunski sistem. Vnetje srednjega ušesa je zelo boleče, zato je pametno, da z ustrezno higieno ušes čim bolj zmanjšamo možnost za to obolenje. Zaradi posebnosti otroških sluhovodov moramo z njimi ravnati še posebej pazljivo. Z vatiranimi palčkami lahko čistimo le uhelj, njeni uporabi v sluhovodu pa se moramo izogibati. Poln nosek pogosto vodi v vnetje ušes. Zato je redno in temeljito čiščenje noska s fiziološko raztopino zelo pomembno, še posebej pred spanjem.

Kaj lahko storimo?

Morska voda in voda iz bazenov lahko vsebuje snovi, ki škodljivo vplivajo na uho in ob daljši izpostavljenosti lahko povzročijo vnetje. Ušesa lahko zaščitimo z olivnim oljem, ki naredi zaščitno plast na koži sluhovoda, ali pa uporabimo ušesne čepke za zaščito pred vodo. Čepki niso primerni za potapljanje.

Ko pridemo iz vode, moramo ušesa čim temeljiteje osušiti. Če voda ne odteče sama iz ušesa, nagnemo glavo v stran in jo malce stresemo ali pa se uležemo na bok.

Vir: homeremediesforlife.com
Vir: homeremediesforlife.com

Če pride do vnetja ušesa, moramo biti pozorni na trajanje obolenja. Lahko je kratkotrajno in brez zapletov mine samo od sebe. Pomembno je, da odstranimo izcedek, ki se nabere v zunanjem sluhovodu. Neprijetne bolečine, ki spremljajo vnetje ušesa, lahko lajšamo s protibolečinskimi zdravili.

Če vnetje ne izzveni v nekaj dneh, moramo obiskati zdravnika. Zdravnik lahko s pregledom ugotovi vzroke in resnost vnetja ter nam na podlagi tega predpiše ustrezno zdravljenje; kortikosteroid, antibiotik ali antimikotik. Lahko predpiše tudi kapljice za nos, ki zmanjšajo nabreklost nosne in žrelne sluznice, s čimer se poveča prehodnost evstahijeve cevčice. V hujših primerih se v srednjem ušesu nabere veliko sluzi, ker ne more odteči skozi vneto evstahijevo cev. Ta sluz začne pritiskati na membrano bobniča. Zdravnik v tem primeru lahko bobnič predre in s tem omogoči, da sluz odteče iz ušesa. Luknjica se hitro zaceli in ne vpliva na sluh. Pogosto bobnič pritiska ne zdrži in poči. Če bobnič poči, iz ušesa priteče sluz ali gnoj, pri virusnem vnetju bobniča pa je pogosto izcedek rahlo krvav. Nezdravljeno vnetje lahko na ušesu pusti trajne posledice.

 

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček