Vnetje oči

Oči so ogledalo duše pa tudi pokazatelj našega zdravja. Vid in zdrave oči so ena izmed naših največjih dragocenosti. Zdravje je dobrina, ki se je običajno zavemo šele takrat, ko zbolimo. Zato pazimo na oči, bodimo pozorni na pešanje vida, bliskanje in bolečine v očeh ter ne pretiravajmo z obremenitvami. Vnetja oči lahko povzročijo bakterije, virusi in alergije, lahko pa so posledica zunanjih dejavnikov, kot so veter, mraz, sonce in smog.

oko 2

Očesna veznica je videti prozorna, saj jo sestavlja tanek sloj epitelnih celic. Prekriva sprednjo površino očesa do roženice, kjer prehaja v roženični epitel. Njena naloga je varovanje sprednjih delov očesa.

Roženica je prvi del očesa, v katerega vstopi svetloba, lahko bi rekli, da je okno očesa. Njena naloga je lomljenje svetlobnih žarkov, saj ima največjo moč ukrivljanja.

Šarenica je del očesa, ki mu daje barvo. Naloga šarenice je spreminjanje velikosti zenice – odprtine, ki jo vidimo kot črno piko na sredini šarenice in odmerja količino svetlobnih žarkov, ki pridejo v oko.

Najpogostejše vnetje oči je vnetje očesne veznice ali konjunktivitis

Oči pečejo, so rdeče, se močno solzijo, lahko tudi srbijo. Simptomi in tudi zdravljenje se razlikuje glede na vzrok vnetja.

Za bakterijski konjunktivitis je značilno rdeče oko in gnojni izcedek. Vid praviloma ni prizadet. Zdravljenje poteka z antibiotičnimi kapljicami in antibiotičnimi mazili za oči, ki jih predpiše zdravnik.

Virusni konjunktivitis je posledica nalezljive virusne okužbe, ki se zelo hitro širi in prenaša. Oko je pordelo, značilen je tudi voden izcedek. Pogosto se pojavi hkrati s prehladom, najprej na enem očesu, zaradi nalezljivosti pa se prenese tudi na drugo oko. Zdravljenje je samo simptomatsko, pomagajo kapljice za izpiranje oči.

Alergijski konjunktivitis ni nalezljiv, je posledica draženja očesa oziroma alergije na cvetni prah, kozmetiko, povzročajo ga lahko tudi težave s kontaktnimi lečami. Kaže se predvsem s srbenjem, solzenjem, rdečico, tudi z izcedkom. Antialergijske kapljice za oči in kortikosteroidi učinkovito olajšajo te simptome. Če se le da, se izogibajte alergenom, ki povzročajo draženje.

Vir: futurism.com
Vir: futurism.com

Z vnetjem očesne veznice je velikokrat povezano vnetje roženice ali keratitis

Vnetje roženice lahko nastane tudi zaradi stalnega draženja oči s kontaktnimi lečami. Solzenje, rdeče in boleče oči, občutljivost na svetlobo ter občutek tujka so značilni simptomi. Bakterijski keratitis je najpogosteje posledica mehanske poškodbe roženice. Nekatera bakterijska vnetja lahko povzročijo globoke razjede na roženici, ki se lahko razširijo v notranjost očesa in ogrožajo oko in vid. Virusni keratitisi se lahko pojavijo z vnetjem veznice, pogosto jih spremljajo prehladna obolenja. Takšno vnetje ni nevarno in običajno hitro mine. Keratitis, ki ga povzroča herpes virus, pa je lahko veliko nevarnejši in je potrebno hitro ter pravilno zdravljenje, saj je v nasprotnem primeru posledica lahko slabši vid ali celo slepota.

Vir: innovativeeyecare.com.au
Vir: innovativeeyecare.com.au

Vnetje šarenice ali iritis je manj pogosto vnetje oči

V prostoru med roženico in šarenico se pojavljajo vnetne celice, sedajo na dno očesnega prekata in tako nastane gnojna usedlina. Celice se lahko prilepijo tudi na zadnjo steno roženice. Velikokrat vzrok za vnetje ni znan, dostikrat pa je povezan z drugimi boleznimi, kot sta revma in artritis. Simptomi vnetja šarenice so solzenje, bolečina v očesu, temno rdeče oko, zamegljen, nekoliko poslabšan vid. Ti znaki se mnogokrat pojavijo akutno. Vnetje lahko ogroža vid in pusti trajne posledice, zato je takojšnji pregled in zdravljenje izjemno pomembno. Terapija najpogosteje poteka s protivnetnimi zdravili v obliki kapljic.

Vir: onlyeyesknew.com
Vir: onlyeyesknew.com

Vnetje lahko zajame tudi solzne kanalčke ali solzne žleze. Spremlja ga povišana telesna temperatura, solzna žleza se poveča in je boleča.

Najpogostejše vnetje žlez vek je tako imenovani ječmen, ki se lahko razvije pod ali znotraj očesne veke, pojavi se tudi na mešičku trepalnice. Kaže se kot boleča rdeča bunkica, ki sama po sebi poči po nekaj dneh, v nasprotnem primeru pa je potrebna kirurški poseg.

Vnetje robov vek ali blefaritis prizadene rob veke. Povezano je z nepravilnim izločanjem žlez lojnic, velik vpliv na nastanek imajo tudi zunanji dejavniki, na primer prah, prepih in klima.

Ljudsko zdravilstvo za bolezni oči priporoča smetliko (Euphrasia rostokoviana)

Naši predniki so jo pogosto uporabljali proti vnetju robov vek in veznice, očesnemu ječmenu, zlepljenim očem, očesni utrujenosti in pri motnjah vida. Smetlika pomaga pri vnetju oči, zeleni mreni, nejasnem vidu, krepi od branja in pisanja utrujene oči. Klinične raziskave so potrdile, da smetlika vsebuje določene učinkovine, ki zdravijo vnetna obolenja oči.

Vir: galerija.foto-narava.com
Vir: galerija.foto-narava.com

Čaj smetlike

Čaj smetlike pripravimo kot poparek ali zavretek, in ga uporabimo za izpiranje oči, za obkladke ali kopeli za oči.

 

Žličko droge smetlike prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo pokrito 10 do 15 minut, da se nekoliko ohladi.

ALI

Drogo prelijemo s skodelico hladne vode, zavremo, odstavimo in pustimo pokrito.

 

Čaja za izpiranje oči ali obkladke ne smemo uporabiti še enkrat, vsakič pripravimo svežega. Pri vnetih, solzečih in utrujenih očeh ter pri zdravljenju ječmena na vekah smetliki lahko primešamo še nekaj kamilice, ognjiča ali komarčka.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček