Kako preprečiti prekomerno potenje?

Mokri madeži na obleki, najpogosteje pod pazduho ali na hrbtu, niso prav nič lep okras. Da o vonju niti ne govorimo. Kako lahko preprečimo, ali vsaj zmanjšamo prekomerno potenje na naraven način, brez kemije?

Vir: facecaretalks.com
Vir: facecaretalks.com

Potenje = hlajenje telesa

Čeprav je potenje dokaz, da se hladilni sistem našega telesa odziva in deluje tako kot mora, pa so lahko posledice pretiranega potenja zelo neprijetne.

Prekomerno potenje je lahko fiziološko (normalno) ali simptomatsko. Fiziološko prekomerno potenje se lahko pojavi ob zelo visokih zunanjih temperaturah, pri napornem telesnem delu, stresu, v menopavzi, pri debelosti ter v času prilagajanja na tropsko klimo. Simptomatsko potenje, ki je posledica motenj delovanja žlez znojnic, pa se lahko pojavi v sklopu nekaterih bolezni.

Vir: slovenskenovice.si
Vir: slovenskenovice.si

Na žleze znojnice vplivajo številni dejavniki preko vegetativnega živčnega sistema, na katerega ne moremo vplivati z lastno voljo. Ti so zunanji: temperatura in vlažnost okolice in telesa, in notranji: hormoni, nevrološke in presnovne motnje, različna zdravila.

Poleg neprijetnega vonja in grdih sledov na obleki, povečana vlažnost na nekaterih delih telesa lahko prispeva k razvoju različnih bakterij. Posledica tega so neprijetni izpuščaji in vnetje.

4 naravni dezodoranti

Poznamo nekaj naravnih načinov, kako preprečiti pretirano potenje. Preverila sem štiri in zanje lahko trdim, da resnično delujejo.

Jabolčni kis

Jabolčni kis je naravni dezodorant. Enkrat na dan, najbolje pred spanjem, namočimo krpico v raztopino vode in jabolčnega kisa (2 : 1) in z njo umijemo kožo pod pazduho.

Vir: en.wikipedia.org
Vir: en.wikipedia.org

Limona

Tudi z limono si lahko pomagamo. Limono prerežemo na pol in jo vtremo v kožo. Pustimo, da limonin sok deluje 15 do 30 minut, nato speremo. Po tem postopku ne smemo na sonce, zato je najbolje, da to naredimo pred spanjem ali pa del kože, ki smo ga natrli z limono, prekrijemo z obleko.

Vir: commons.wikimedia.org
Vir: commons.wikimedia.org

Soda bikarbona

Sodo najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu in ima številne uporabne lastnosti. Upravičeno jo lahko imenujemo »deklica za vse«. V kuhinji jo uporabljamo na primer za rahljanje in vzhajanje testa, z njo lahko čistimo zobni kamen in belimo zobe … Poleg tega pa soda deluje tudi kot dezodorant.

Vir: kucica.net
Vir: kucica.net

Ščepec sode zmešajte z malo vode in s to zmesjo namažite kožo pod pazduho. Počakajte, da se posuši, nato z robčkom obrišite odvečni prašek. Tisto, kar ostane na koži, vas bo ščitilo pred neprijetnimi bakterijami in vonjem dobršen del dneva.

Črni čaj

Tanin, ki ga vsebuje črni čaj, deluje na žleze znojnice tako, da zmanjšuje izločanje znoja.

Vir: servingjoy.com
Vir: servingjoy.com

Skuhajte močan črn čaj in pustite, da se malo ohladi. S krpico, namočeno v čaj, navlažite kožo pod pazduho in pustite, da se posuši.

Kako si še lahko pomagamo

Neprijetno stanje si lahko olajšamo tudi z nošenjem oblačil, ki so dovolj ohlapna in vpijajo znoj, z vzdrževanjem primerne telesne teže in z ustrezno osebno higieno.

V primeru prekomernega znojenja, ki ga spremljajo bolezenski znaki, na primer hujšanje, kašelj, povišana telesna temperatura, motnje srčnega ritma, žeja in srbenje, pa je treba obiskati zdravnika.

Vir: jgl.hr

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček