Alergija na sonce

Sonce ima zelo pozitivne učinke tako na telo kot na človekovo dušo. Sončna svetloba in toplota blagodejno vplivata na človekovo počutje, ultravijolični žarki (UV) omogočajo nastajanje vitamina D v koži in krepijo obrambno sposobnost organizma.

Vir: youtube.com
Vir: youtube.com

S tanjšanjem zaščitne plasti ozona pa se intenzivnost UV sevanja v zadnjih desetletjih povečuje. Zaradi tega je vedno več neprijetnih poškodb kože, od sončnih opeklin do fototoksičnih reakcij in fotoalergij.

Alergija na sonce je stanje, pri katerem sončna svetloba povzroči kožno reakcijo. Ultravijolično sevanje povzroči spremembe kožnih celic. Zaradi teh sprememb imunski sistem prepozna beljakovine v kožnih celicah kot vsiljivce. Za obrambo sprosti protitelesa, ki napadejo spremenjene kožne celice in razvijejo se simptomi alergije. Pri večini ljudi se na predelu kože, ki je bil izpostavljen sončnim žarkom, pojavita srbečica in izpuščaji. Pri resnejših oblikah lahko pride tudi do koprivnice, hujših izpuščajev in drugih težav, odvisno tudi od vrste alergije.

Kako si lahko pomagate?

Prvo pravilo je, da se morate pred odhodom na sonce najprej dobro zaščititi.

Uporabljajte kakovostne kreme z visokim zaščitnim faktorjem, nosite klobuk s širokimi krajci, sončna očala, kopalna oblačila, predvsem pa se zadržujte v senci.

Vir: huffingtonpost.com
Vir: huffingtonpost.com

Če se vam pojavi alergija, se takoj umaknite v senco.

Kožo ohladite in namažite z antihistaminičnim mazilom ali z geli, ki hladijo ter blažijo srbenje in vnetje. Če je reakcija močnejša, lahko vzamete antihistaminik v obliki tablet, pomagajo pa tudi kalcijevi pripravki.

Antihistaminiki so zdravila, ki delujejo tako, da preprečijo izločanje histamina in drugih mediatorjev, ki sprožijo alergijsko reakcijo v telesu in s tem poškodbo tkiv. Na voljo so v več farmacevtskih oblikah (tablete, sirupi in geli za nanos na kožo). Moderni antihistaminiki so učinkovita in varna zdravila, ki omilijo simptome alergijske reakcije.

Če gre za hudo reakcijo z otekanjem, pojavom žarišč po celem telesu in hudim srbežem, poiščemo zdravniško pomoč.

Vir: gwinnettmedical.blogspot.si
Vir: gwinnettmedical.blogspot.si

Nasvet za tiste, ki že veste, da ste alergični na sonce

Ko se alergija na sonce pojavi prvič, se moramo zavedati, da se lahko pojavlja vsako leto znova. Zato je najbolje, da jo skušamo preprečiti.

Nekateri dermatologi priporočajo uživanje prehranskega dopolnila, ki vsebuje betakaroten, vsaj dva tedna pred in ves čas med izpostavljanjem soncu. Prav tako pa lahko vsaj teden dni pred odhodom na morje oz. pred predvidenim sončenjem, začnemo jemati antihistaminik in ga jemljemo ves čas, ko smo izpostavljeni soncu. Pri tem moramo paziti, saj antihistaminiki povzročajo fotosenzibilizacijo (preobčutljivost na svetlobo). Zato uporabljamo kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in se zadržujemo v senci.

Vir: miriadna.com
Vir: miriadna.com
Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček