Načrt za čiščenje stanovanja: Zbogom mikrobi

Včeraj me je hčerka prosila za nasvet. Otroka sta ravnokar prebolela virozo, in rada bi temeljito očistila in razkužila stanovanje. Zanimalo jo je, na kaj naj bo še posebej pozorna.

Prav gotovo ste se tudi vi že kdaj spraševali kaj podobnega. Kaj ste storili? Ste počistili vse od A do Ž? Ste iz bolnikove sobe vse odnesli v čistilnico? Ste prebelili hišo od vrha do tal?

Vir: spousescleaninghouses.com
Vir: spousescleaninghouses.com

Pediatrinja Alanna Levine pravi, da ni treba pretiravati. Svetuje, naj se osredotočimo na predmete, ki so res pomembni. To so skupni prostori in površine, ki se jih pogosto dotikamo.

Razkuževanje bi moralo biti del našega rutinskega čiščenja, ne glede na to ali je bil kdo bolan ali ne.

Praktični nasveti

Nekaj uporabnih nasvetov sta nam dala Philip Geis, profesor mikrobiologije na Univerzi Floride, in Chuck Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzi Arizone.

Vir: stanchem.co.uk
Vir: stanchem.co.uk

Pred nakupom dezinfekcijskega sredstva preverimo, proti katerim mikrobom deluje. Izberemo dezinfekcijsko sredstvo, ki deluje proti tistim mikrobom, ki jih želimo uničiti.

Ko uporabljamo dezinfekcijsko sredstvo v razpršilu, je najbolje, da uporabimo papirnate brisače, ki jih po uporabi zavržemo. Še boljša izbira so dezinfekcijski robčki za enkratno uporabo. S čistilnimi gobicami in kuhinjskimi krpami mikrobov ne odstranimo, ampak jih le širimo naokrog.

 

Vir: www.ewg.org
Vir: www.ewg.org

»Poškropite z dezinfekcijskim pršilom, obrišite s papirnato brisačo in jo zavrzite. Kadar uporabljate dezinfekcijske robčke, z njimi obrišite površino in pustite nekaj časa, da se posuši. S tem se podaljša čas delovanja dezinfekcijskega sredstva, in na ta način uničimo več mikroorganizmov,« pravi profesor Gerba.

7 stvari, na katere moramo biti posebej pozorni

Pri čiščenju posebno pozornost posvetimo predmetom, ki se jih pogosto dotikamo. Na teh predmetih je večja verjetnost, da se nahajajo mikrobi. Elizabeth Scott, PhD (direktorica Boston’s Simmons Center for Hygiene and Health in Home and Community) nam svetuje, na kaj moramo biti pri čiščenju stanovanja še posebej pozorni, ko imamo doma bolnika z gripo ali prehladom:

Telefon

 

Vir: gsmarena.com
Vir: gsmarena.com

Raziskave so pokazale, da so v družini, kjer imajo otroka z gripo, virusi gripe prisotni na 80 % telefonov; tu so vključeni mobilni in stacionarni telefoni. Virusi gripe in prehlada preživijo na njih od nekaj ur do nekaj dni.  

Daljinski upravljalnik

 

Vir: www.rtvslo.si
Vir: www.rtvslo.si

To je eden izmed predmetov, ki se ga doma največ dotikamo. Ko otrok kihne v roko in se potem dotika daljinca, mikrobi ostanejo na njem.

Kopalnica

zbogom mikrobi 2

V stanovanju, kjer imajo bolnika z gripo, so na polovici umivalnih pip našli viruse gripe. Da preprečimo širjenje bolezni, naj ima vsak član družine svojo brisačo za brisanje rok. Ko čistite kopalnico, ne uporabljajte iste krpe za stranišče in za umivalnik.

Mize

zbogom mikrobi 8

Na kuhinjskih mizah, klubskih mizicah, igralnih mizah in nočnih omaricah so prisotni virusi gripe, ker se teh površin pogosto dotikamo in jih ne brišemo dovolj pogosto.

Računalniki

zbogom mikrobi 6

Pred čiščenjem računalnika preverimo navodila proizvajalca in se prepričamo, ali lahko tipkovnico in zaslon obrišemo z alkoholnim robčkom oziroma papirnato brisačo, prepojeno z razkužilom.

Igrače

zbogom mikrobi 1

Če je možno, igrače operemo. Če to ni mogoče, jih za nekaj dni odstranimo, da virusi na njih odmrejo.

Rjuhe, odeje in brisače

zbogom mikrobi 7

Operemo jih pri visoki temperaturi. Po rokovanju z njimi umijemo in razkužimo roke. Prav tako bi morali vsi v našem domu pogosteje umivati roke. Uporabljajmo milo, vodo in razkužila za roke.

Vir: WebMD

 

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček