Kača in kelih

Kača, ki se ovija okrog keliha, je eden izmed najbolj znanih simbolov farmacije. Izvira iz grške mitologije in predstavlja kačo, ki pije iz Higiejine posode, v kateri je zdravilni napoj.

Vir: pharmacymerchandise.com/bowl-hygeia/
Vir: pharmacymerchandise.com/bowl-hygeia/

Antičnim narodom in poznejšim kulturam so simboli predstavljali posebna sporočila, ki so jih razumeli vsi, saj so bili povezani z njihovo mitologijo in verovanjem. Prisotni so bili v njihovem vsakdanjem življenju. Kar je danes za nas simbol brez posebne vsebine, je bilo zanje izredno bogato sporočilo.

Higieja, boginja zdravja

Higieja je bila hči Asklepija, boga medicine in zdravljenja. Asklepijeva palica, okrog katere se ovija kača, je eden izmed najbolj znanih simbolov medicine.

Vir: www.pinterest.com
Vir: www.pinterest.com

Higiejo so častili kot očetovo pomočnico, boginjo zdravja, preprečevanja bolezni in dobrega počutja. Iz njenega imena izvira tudi beseda higiena. Pogosto so jo predstavljali s posodo ali čašo v roki, iz katere pije kača.

Vir: vidagoimagens.blogspot.si
Vir: vidagoimagens.blogspot.si

Kača, simbol zdravja

Kača je antičnim ljudem pomenila utelešenje skrivnosti življenja na zemlji, ki je nenehno rojevanje in umiranje. Povezovali so jo z modrostjo, zdravljenjem in vstajenjem od mrtvih, zaradi njene sposobnosti, da zamenja svojo staro kožo z novo. Kače so imeli v templjih, posvečenih Bogu zdravljenja, kamor so prihajali bolni v upanju, da bodo ozdraveli.

Vir: www.pinterest.com
Vir: www.pinterest.com

Simbol farmacevtske stroke

Higiejina posoda se uporablja kot simbol farmacevtske stroke več kot 200 let. Njeno najstarejšo upodobitev so našli na kovancih iz leta 1796, skovanih za pariško združenje farmacevtov. Simbol so kasneje sprejela še druga lekarniška združenja in mednarodne farmacevtske organizacije.

Vir: imgur.com
Vir: imgur.com

Povezani članki

Vnetje ušes

Težave z ušesi so na dopustu kar pogosta nadloga. Po več ur na dan plavamo in se potapljamo, s tem pa se povečuje verjetnost...

Razglednica z morja – Zastrupitev s hrano

Se spomnite, kakšne zdravstvene težave so imeli naši prijatelji ob našem prihodu? Domnevni krivec za slabo počutje, drisko in bruhanje naj bi bil sladoled....

Tinkture

Tinkture so alkoholni izvlečki zdravilnih zelišč. Pripravljamo jih iz svežih ali posušenih zdravilnih zelišč, za topilo pa uporabimo alkohol. Običajno jih pripravljamo po postopku...

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček