Sladki koren – nova spoznanja znanstvenikov

Vir: alaja.si
Vir: alaja.si

Sladki koren ali Likviricija se uporablja predvsem kot začimba in sladilo, na primer za slaščice. Po ljudskem izročilu lajša izkašljevanje, blaži kašelj, odpravlja krče gladkih mišic, učinkuje protivnetno, lahko odvaja in žene na vodo ter deluje na nadledvično žlezo. Rabi se proti sapničnem vnetju, vnetju želodčne sluznice in želodčni razjedi, prebavnim krčem in ob nezadostnem delovanju nadledvične žleze. Pomaga proti hripavosti, zato njegove pripravke radi jemljejo pevci in govorniki.

Vir: slovenskenovice.si
Vir: slovenskenovice.si

V Ameriki pa so ženske začele uporabljati izvlečke Sladkega korena za lajšanje vročinskih oblivov in drugih simptomov v menopavzi.

Toda znanstveniki opozarjajo na nevarne interakcije tega zelišča z nekaterimi zdravili. Svoje rezultate so danes predstavili na 254. državnem srečanju in razstavi Ameriškega kemijskega združenja (ACS).

Čeprav se sladki koren pojavlja v prehranskih dopolnilih in se prodaja v trgovinah z zdravo prehrano, to še ne pomeni, da je popolnoma varen za vse ljudi. V nekaterih primerih, tudi v slaščicah, je lahko škodljiv. Ameriška FDA (Urad za prehrano in zdravila) zato priporoča, da ga ne uživamo v velikih količinah in opozarja, da je lahko njegova pretirana uporaba vzrok za aritmije in bolečine v mišicah.

Vir: sanolabor.si
Vir: sanolabor.si

Najnovejše raziskave pa so pokazale, da tudi manjše količine sladkega korena vplivajo na jetrne encime in s tem vplivajo tudi na presnovo zdravil. Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko to pomenilo pomembno varnostno tveganje za tiste, ki bi hkrati z zdravili uživali prehranska dopolnila, ki vsebujejo sladki koren.

Analizirali so tri vrste slada – dve severnoameriški vrsti, Glycyrrhiza uralensis in G. inflata, in evropsko vrsto, imenovano G. glabra. Ugotovili so, da vse tri vrste zavirajo več jetrnih encimov, in da sta G. uralensis in G. inflata bolj verjetno vpletena v presnovo zdravil kot G. glabra.

Težava je v tem, da večina prehranskih dodatkov nima podatka, katero vrsto sladkega korena vsebujejo.

Znanstveniki bodo te ugotovitve v prihodnje usmerili v razvoj terapije, ki bo varna in učinkovita. V prihodnjem letu načrtujejo začetek kliničnih preskušanj dodatkov, ki vsebujejo vrsto G. glabra.

Vir: American Chemical Society

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček