15 bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh – 3. del

Ste prepoznali katero od petih bolezni, ki sem vam jih predstavila v drugem delu? Poglejte, ali boste prepoznali še zadnjih pet od 15 bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh.

11. bolezen, ki preži na vaše otroke

Otrok ima izpuščaje po celem telesu in med prsti. Tudi oba starša imata podoben izpuščaj med prsti in na notranji strani zapestja. Koža srbi, izpuščaji so veliki kot proseno zrno, rdečkaste barve in prekriti z drobnimi krastami. Bolezen je zelo nalezljiva. Za katero bolezen gre?

15-bolezni-20

Že veste, za katero bolezen gre?

15-bolezni-21

Odgovor: GARJE

Za garjami lahko zboli vsak. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine. Bolezen povzroča majhna pršica, imenovana srbec (Sarcoptes scabiei). Spremembe na koži so posledica imunskega odziva na pršico in njene izločke.

Srbec
Vir: Parasites.czu.cz

Pri ljudeh, ki so prvič okuženi, se znaki bolezni pojavijo v 2 do 6 tednih po okužbi, pri tistih, ki so že imeli srbečico pa že v nekaj dneh po okužbi. Okužimo se predvsem s tesnim telesnim stikom: po dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji ali po spolnem stiku. Bolniki so kužni, preden se razvije izpuščaj, običajno že 2 do 6 tednov pred srbenjem in izpuščajem. Prenos s priložnostnim dotikom, kot je rokovanje ali objem običajno ne predstavlja nevarnosti za okužbo.

Prvi znak okužbe je običajno srbež, ki je izrazit predvsem ponoči, oziroma ko se bolnik segreje. Kožne spremembe najdemo predvsem tam, kjer je koža mehka in tanka (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka …).

Zdraviti se mora celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile, prav tako morajo vsi izvajati ukrepe za preprečitev nadaljnjega prenosa. Običajno zadoščajo sredstva, ki vsebujejo skabicide (sredstva proti pršicam), in jih nanašamo na kožo. Vsa oblačila, brisače in posteljnino je treba oprati v pralnem stroju. Perilo, ki ga ni mogoče oprati, shranimo v tesno zaprte plastične vrečke za najmanj 72 ur, v tem času pršice poginejo.

12. bolezen, ki preži na vaše otroke

Otrok ima napade kašlja. Včasih v obraz pomodri in izbruha sluz. Oči so rdeče in se solzijo. Ste pomislili na oslovski kašelj?

15-bolezni-22

Prav imate!

Odgovor: OSLOVSKI KAŠELJ

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis. Bolezen je dobila ime po značilnem kašlju, ki spominja na oslovsko riganje. Prenaša se kapljično, največkrat se pojavlja v majhnih epidemijah pri šolarjih in mladih odraslih, vendar lahko prizadene katerokoli starostno skupino.

Oslovski kašelj velja za eno najtežjih nalezljivih otroških bolezni. V dveh tednih po okužbi se pojavi neznačilen, nemoteč kašelj, telesna temperatura ni povišana. To traja 7 do 10 dni in v tem obdobju je bolnik najbolj kužen. Potem pa se začnejo napadi kašlja, ki spominjajo na oslovsko riganje. Napad kašlja lahko traja tudi do ene minute, vmes otrok hlasta za zrakom, lahko tudi bruha.

Oslovski kašelj lahko zdravimo z antibiotiki, a večina obolelih pride k zdravniku prepozno, ko je bolezen že tako napredovala, da zdravljenje običajno ni učinkovito. Najbolj učinkovito je oslovski kašelj preprečiti s cepljenjem. Pri nas so otroci cepljeni trikrat v prvem letu starosti, revakcinirani v drugem letu in v tretjem razredu osnovne šole.

13. bolezen, ki preži na vaše otroke

Vijoličasti, modricam podobni izpuščaji. Če še ne veste, katera bolezen je to, si dobro zapomnite ta značilni izpuščaj. Bolezen je smrtno nevarna.

Veste za katero bolezen gre?

15-bolezni-23

Odgovor: MENINGOKOKNI MENINGITIS

Meningokokni meningitis je gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča meningokok (Neisseria meningitidis). To je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Pri tej bolezni se pojavi značilen izpuščaj na koži v obliki drobnih krvavitev. Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8 do 15 %).

Neisseria meningitidis
Vir: Bioquell.asia

Prenaša se kapljično, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju in kašljanju. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, npr. ob uporabi istega jedilnega pribora, posod in kozarcev, osebe, ki so se z bolnikom poljubljale, zdravstveno osebje, ki je prišlo v tesnejši stik z bolnikom ter sošolci v šoli in vrtcu, s katerimi je bil oboleli v tesnejših socialnih stikih.

Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki običajno sam ne zboli. Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 2 do 10 dni. V tem času prodrejo meningokoki v kri in krožijo po telesu. Tako se naselijo tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročajo gnojno vnetje. Včasih je bolnik že po nekaj urah nezavesten. Posebno huda oblika je meningokokna sepsa, ki se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki. Bolezen je resna in zahteva hitro prepoznavo in ustrezno antibiotično zdravljenje. V večini primerov je potrebno bolnišnično zdravljenje.

Meningokokni meningitis je nujno stanje – odlašanje z antibiotičnim zdravljenjem je za bolnika lahko usodno. Najbolj učinkovit način preprečevanja bolezni je cepljenje proti meningokoknemu meningitisu.

Se je tudi vaš otrok srečal s katero od naštetih težav? Potrebujete nasvet pri zdravljenju takih in drugačnih težav? Zaupajte nam, pišite v Svetovalni kotiček ali na Facebook.

14. bolezen, ki preži na vaše otroke

Žrelo je rdeče in oteklo. Nebnice so rdeče, s sivo belimi pikami in povečane. Bezgavke na vratu so povečane.

Veste za katero bolezen gre?

15-bolezni-24

Odgovor: BAKTERIJSKI FARINGITIS

Vnetje žrela strokovno imenujemo faringitis. Povzročijo ga lahko bakterije, virusi in glivice.

Bakterijski faringitis prepoznamo po gnojnem izcedku na žrelu (sivo-bele pike). Najpogosteje zbolijo otroci, stari med 5 in 15 let, in sicer tisti, ki živijo v skupinah s tesnimi medsebojnimi stiki. Bolniki se slabo počutijo, imajo visoko telesno temperaturo, hude bolečine v žrelu in težave pri požiranju. Bolezen zdravimo z antibiotiki. Z njimi tudi preprečujemo zaplete, do katerih lahko pride pri bakterijskem faringitisu. Zapleti, do katerih lahko pride, so na primer škrlatinka, akutna revmatična vročica (prizadetost srca, sklepov, kože), akutno vnetje ledvic, kopičenje gnoja v mehkih tkivih ob nebnici in angina.

Bakterije, ki najpogosteje povzročijo faringitis, so streptokoki.

streptokokni faringitis

Petehije, tj. rdeče pikice na mehkem nebu so zelo značilen znak za streptokokni faringitis.

15. bolezen, ki preži na vaše otroke

Zadnja bolezen, ki vam jo predstavljam, ne bi smela biti trd oreh. Bolezen je podobna prehladu, vsako leto pa se pojavi z malo drugačnimi simptomi. Zanjo je značilna zelo visoka telesna temperatura in bolečine v mišicah. Zelo nas oslabi in izčrpa.

Ali veste, katera bolezen je to?

15-bolezni-26

Odgovor: GRIPA

Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Povzročajo jo virusi, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča. Virus gripe se prenaša s kužnimi kapljicami, s kašljanjem in kihanjem, in jih lahko vdihnemo, če smo v bližini obolelega. Virus na površinah (jedilnem priboru, kozarcih, kljukah, telefonskih slušalkah …) preživi nekaj ur, zato se lahko posredno okužimo preko teh predmetov. Zelo pomembno je, da si bolni in zdravi pogosto umivamo roke.

Pri gripi zamašen nos ali obilen izcedek iz nosu nista običajna, pogostejši simptomi pa so zvišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost, mrazenje, suh kašelj in glavobol. Otroci imajo lahko tudi drisko in bruhajo.

Zdravljenje je simptomatsko. Večinoma si lahko pomagamo z zdravili za samozdravljenje. Če se pojavijo zapleti oz. so simptomi prisotni dlje časa, moramo obiskati zdravnika.

Najbolj učinkovito se pred gripo zavarujemo s cepljenjem. Poleg tega je smiselno, da okrepimo svoj imunski sistem.

Cepljenje proti gripi za otroke

Cepljenje proti gripi priporočamo predvsem za tiste otroke, ki imajo kronične bolezni in za tiste, ki se jim pogosto ponavljajo zapleti zaradi gripe. Po svetovnih podatkih vsako leto zboli za gripo ena petina vseh otrok. Raziskave tudi kažejo, da so pri otrocih, mlajših od dveh let, bolj pogosti zapleti in je potrebno bolnišnično zdravljenje. Proti gripi se cepi vsako leto pred začetkom sezone gripe. Najprimernejši čas za cepljenje je od novembra do januarja. S cepivom, pripravljenim za otroke, cepimo otroke od starosti 6 mesecev do treh let. Otroke stare tri leta in več, pa cepimo s cepivom za odrasle. V enem do dveh tednih po cepljenju se razvije dovolj protiteles za zaščito pred gripo. Zaščita pa traja nekaj mesecev do enega leta po cepljenju.

Cepivo proti gripi ne more povzročiti bolezni, saj ne vsebuje živega virusa gripe. Redko pa se po cepljenju pojavijo neželeni učinki, ki trajajo največ nekaj dni; na primer kratkotrajna povišana temperatura, slabo počutje, oteklina, rdečina in bolečina na mestu cepljenja.

Ste prepoznali kakšno od 15 bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh (1. del, 2. del, 3. del)? Čestitam. Če jih niste prepoznali, to pomeni, da se z njimi še niste srečali.

S slikami in kratkimi opisi teh bolezni si zdaj lahko pomagate prepoznavati simptome. Ko bo zbolel vaš otrok, boste pripravljeni in znali boste pravilno ukrepati.

Vabim vas, da pišete, komentirate, ali z nami delite osebno izkušnjo v Svetovalni kotiček ali na Facebook.

Vir: Medscape

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček