15 bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh – 1. del

V učilnicah se pogosto ustvarjajo ugodne razmere za organizme, ki povzročajo različne bolezni. Predstavljam vam 15 najbolj pogostih bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh. Jih boste prepoznali? Preden preberete odgovor, poskusite sami ugotoviti, za katero bolezen gre.

1. bolezen, ki preži na vaše otroke

Otrok je ravno začel z novim šolskim letom, ko se je začel pritoževati, da ga srbi glava. Le kaj se skriva med lasmi?
15-bolezni-1

Že veste, za katero bolezen gre?

15-bolezni-2

Odgovor: NAGLAVNE UŠI

Naglavna uš, lat. pediculus humanus capitis, je zajedavec, ki se naseli na lasišču, lahko pa tudi med obrvmi in trepalnicami. Najpogosteje se širi z neposrednim stikom z lasmi okužene osebe. Bolj redko se lahko prenaša tudi preko oblačil (npr. kape, šali, plašči) ali drugih osebnih predmetov (npr. glavniki, krtače, brisače).

Za zdravljenje ušivosti je na voljo kar nekaj preparatov. Pri njihovi uporabi pa je izjemnega pomena skrbno upoštevanje navodil za uporabo, hkrati pa tudi izvajanje spremljajočih ukrepov. V nasprotnem primeru se lahko namreč uši ponovno pojavijo. Preparat za razuševanje vedno nanesemo na suho lasišče. Razporedimo ga po vsem lasišču in pustimo, da deluje vsaj 10 minut. Nato lasišče speremo z vodo in obrišemo z brisačo. Lase prečešemo najprej z navadnim glavnikom, nato pa še z gostim glavnikom, da odstranimo mrtve uši in gnide. Ta postopek razuševanja obvezno ponovimo čez sedem dni.

2. bolezen, ki preži na vaše otroke

Koža na lasišču se lušči, vnetja ni. Lasje se lomijo, zato so nekateri krajši. Korene las obdajajo izpuščaji v sivih lisah. Lasišče srbi, lasje na tem mestu izpadajo. Kaj je to?

15-bolezni-3

Že veste, za katero bolezen gre?

15-bolezni-4

Odgovor: TINEA LASIŠČA

Tinea lasišča, lat. tinea capitis je glivična okužba lasišča, ki se lahko pojavi pri katerikoli starosti, vendar najpogosteje prizadene otroke. Lahko jo spremlja tudi povišana temperatura in povečane vratne bezgavke. Okužba je nalezljiva. Zlahka se širi na druge z neposrednim stikom s površino lišajev, preko osebnih predmetov (npr. glavniki, kape, oblačila), prenašajo pa jo tudi hišne živali, predvsem mačke.

Tinea lasišča
Tinea lasišča

Okužbe lasišča zdravimo s sistemskimi in lokalnimi antimikotiki. Lase je priporočljivo umivati z antimikotičnim šamponom.

3. bolezen, ki preži na vaše otroke

Izpuščaji na otrokovi dlani so obdani z rdečim obročem. Na kaj ste posumili?

15-bolezni-5

Že veste, za katero bolezen gre?

15-bolezni-6

Odgovor: BOLEZEN ROK, NOG IN UST

Bolezen rok, nog in ust je pogosta virusna bolezen otrok, mlajših od 5 let. Zbolijo lahko tudi odrasli. Povzročajo jo virusi iz skupine enterovirusov, ki živijo v prebavnem traktu. Inkubacija (čas od okužbe do pojava bolezni) je običajno od 4 do 6 dni. Okužena oseba izloča virus že pred pojavom bolezenskih težav. Bolezen običajno poteka blago in brez zapletov.

Izpuščaji se najprej pojavijo v ustih, v obliki bolečih mehurčkov v grlu, na jeziku, dlesni, ustih in na notranji strani lic. Izpuščaji so obrobljeni z rdečino, pogosto pokajo in na tem mestu ostanejo boleče razjede. Podobne spremembe se pojavijo tudi na rokah in nogah, mehurčki se lahko pojavijo tudi na zadnjici in stegnih. V redkih primerih se otrokom ne razvijejo mehurčki na koži, ampak se bolezen manifestira samo v obliki ranic na grlu. Povišana telesna temperatura običajno traja do pet dni.

Ta bolezen je zelo nalezljiva. Širi se z neposrednim stikom preko sline, izločkov nosu, blata. Okužba se lahko prenese tudi s stikom z okuženimi površinami. Ko otrok že ozdravi, lahko še več tednov po tem izloča virus z blatom.

Med zaščitnimi ukrepi, s katerimi preprečujemo okužbo, je temeljito umivanje rok z vodo in milom, uporaba alkoholnih razkužil in izogibanje stikov z bolniki. Izredno pomembno je pogosto prezračevanje, saj se okužba lažje širi v zaprtih prostorih. V vrtcih in šolah je pomembno temeljito čiščenje igrač ter čiščenje površin in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo. Otrok z boleznijo rok, nog in ust lahko gre v vrtec oziroma šolo šele, ko ni več svežih mehurčkov in so vsi mehurčki suhi.

Se je tudi vaš otrok srečal s katero od naštetih težav? Potrebujete nasvet pri zdravljenju takih in drugačnih težav? Zaupajte nam, pišite v Svetovalni kotiček ali na Facebook.

4. bolezen, ki preži na vaše otroke

Malinast jezik, ki je belo obložen. Drugi ali tretji dan se začne luščiti od spredaj nazaj ter postane gladek in živordeč. Papile na jeziku postanejo dobro vidne in štrlijo navzgor. Poznate to bolezen?

15-bolezni-7

Ko izpuščaji izginejo, se začne koža luščiti. Zdaj veste, za katero bolezen gre?

Že veste, za katero bolezen gre?

15-bolezni-8

Odgovor: ŠKRLATINKA

Škrlatinka se začne hitro, z bolečinami v grlu, z glavobolom, s svetlo rdečim grlom, bruhanjem, osipom (majhnimi pikčastimi izpuščaji) in malinastim jezikom. Najpogostejša je v otroškem obdobju od tretjega do petnajstega leta življenja. Škrlatinko povzročajo streptokoki, ki proizvajajo eritrogeni toksin. Obstajajo tri različne vrste toksinov (A, B in C). Zaradi tega lahko otrok ponovno zboli za škrlatinko, če se okuži s streptokokom, ki izloča drugi tip eritrogenega toksina, na katerega ni imun.

Eritrogeni toksin
Eritrogeni toksin

Izpuščaj se običajno pojavi na trebuhu in na prsih 12 do 48 ur po prvih simptomih. Nato se razširi po vratu, rokah in nogah. Najbolj je viden v zgibih ter kožnih gubah na vratu, pod pazduho, v dimljah, na komolcu in na kolenih. Na obrazu nikoli ni izpuščaja, pojavi se rdečica, okoli ust pa bledica. Približno teden dni po izpuščaju se začne koža luščiti. Čim izrazitejši je bil izpuščaj, tem močnejše je luščenje. Najprej se koža drobno lušči tam, kjer je najtanjša (vrat, trebuh). Nazadnje (v 3. tednu) se lušči na dlaneh in podplatih v večjih kosih.

Najpogosteje se škrlatinka širi kapljično ali z dotikom obolele osebe. Ne prenaša pa se preko predmetov, ki so bili pri obolelem ali s hrano. Inkubacijska doba je kratka, tri do sedem dni. Zdravimo jo z antibiotiki. Zaželeno je, da otrok med trajanjem antibiotične terapije leži. Če je otrok v domači oskrbi, ga je treba ločiti od tistih, ki škrlatinke še niso preboleli, še posebno pa od drugih otrok. Deset dni po preboleli škrlatinki je čas za okrevanje. Ta čas naj otrok ne bo preveč aktiven, ker lahko pride do resnih zapletov. Poleg vnetja ušes lahko pride do razvoja revmatične vročice, akutnega vnetja ledvic in vnetja srčne mišice. Vsi ti zapleti niso niti najmanj nedolžni. Nekateri od njih, še posebej revmatska vročica ali vnetje srčne mišice, se lahko razvijejo v kronično bolezen.

5. bolezen, ki preži na vaše otroke

Otrok je imel zjutraj, ko se je zbudil, zlepljene oči. Iz njih mu teče gnojen izcedek, toži, da ga bolijo tudi ušesa. Vnetje, alergija?

15-bolezni-9

Že veste, za katero bolezen gre?

Odgovor: BAKTERIJSKI KONJUNKTIVITIS

Bakterijski konjunktivitis je okužba oči, ki je pri otrocih precej pogosta bolezen. Gre za vnetje očesne veznice, ki ga povzročijo bakterije, najpogosteje Haemophilus influenzae, streptokoki in stafilokoki. Pogosto poteka hkrati z okužbo zgornjih dihal in vnetjem srednjega ušesa. Bakterije lahko na oči preidejo z bolnikove kože ali iz zgornjih dihal. Lahko pa se prenesejo tudi preko rok okužene osebe.

Očesna veznica
Vir: Morela okulisti

Prizadeto je lahko samo eno oko, vendar bolj tipično poteka okužba sočasno na obeh očesih. Oko je pordelo, boleče in razdraženo. Pojavi se gnojen, lepljiv izcedek. Otroka običajno moti svetloba. Veke so otekle, oči so zjutraj lahko zlepljene.

Nekatere raziskave kažejo, da bolezen v več kot polovici primerov preide sama. Večinoma traja pet dni. Zdravljenje lahko pospešimo z antibiotičnimi kapljicami in mazili.

Ne spreglejte nadaljevanja seznama 15 bolezni, ki prežijo na otroke v šolskih klopeh.

Vir: Medscape

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček