3 imena za eno zdravilo

Aspirin, Lekadol, Viagra, Apaurin … Številna imena zdravil so postala že tako domača, da jih ne dojemamo več kot blagovne znamke. Postala so tako rekoč sinonim za določeno vrsto zdravila oziroma zdravilne učinkovine, ne glede na to, kdo jih proizvaja.

Vir: www.zurnal24.si
Vir: www.zurnal24.si

Vsako zdravilo ima tri imena

Kemijsko ime opisuje atomsko oziroma molekulsko zgradbo učinkovine. Vsaka učinkovina dobi ob odkritju svoje kemijsko ime in njegovo skrajšano obliko, ki se uporablja za lažje sporazumevanje med raziskovalci. Običajno je kemijsko ime preveč zapleteno, da bi ga uporabljali v vsakdanji rabi.

Zato proizvajalec izbere mednarodno nelastniško ime (INN, generično ime), ki ga odobri Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Tega imena nihče ne more lastniško zaščititi.

Lastniško ime (tovarniško oz. zaščiteno ime) izbere proizvajalec zdravila, odobri pa ga posebna državna komisija. Originalni proizvajalec ima do njega izključno pravico, pod nelastniškim imenom pa ga ponudijo drugi proizvajalci, ko zdravilu poteče patentna zaščita.

Proizvajalci izbirajo za njihova zdravila kratka, preprosta imena, da bi si jih ljudje lažje zapomnili.

Acetalsalicilna kislina je ester hidroksibenzojske (salicilne) in ocetne kisline. Preveč zapleteno za vsakdanjo uporabo, ali ne? Aspirin je tržno ime za acetilsalicilno kislino, ki jo je 1899 pri cesarskem patentnem uradu v Berlinu zaščitil nemški farmacevt Felix Hoffman. Zdravilo je prvič sintetiziral v takrat še majhnem podjetju Bayer.

imena zdravil 5

Ime zdravila je danes pomembnejše kot kadarkoli prej v zgodovini

Hkrati pa je iskanje ustreznega imena težje kot kadarkoli doslej. Na trgu zdravil je vse večja gneča in ime lahko igra ključno vlogo pri uspehu nekega proizvajalca. Po preteku patentnega obdobja, ko se na trgu pojavijo generiki, ime postane še bolj pomembno.

Organizacije in agencije, ki nadzirajo trg z zdravili, morajo poskrbeti, da imena različnih zdravil ne zvenijo ali niso videti preveč podobno. Evropska agencija za zdravila zavrne vedno več predlaganih novih imen zdravil.

Preveč podobna imena zdravil so lahko tudi smrtno nevarna, saj lahko pride do usodne zamenjave. Na primer Analgin in Amlopin, Zaldiar in Seldiar, Cipramil in Ciprinol .

Pozorni pa moramo biti tudi v primerih, ko je neka zdravilna učinkovina prisotna v zdravilih z različnimi lastniškimi imeni. Če ni primernega nadzora nad predpisovanjem zdravil, oseba pri enem zdravniku dobi zdravilo A, pri drugem zdravilo B, v obeh pa je ista zdravilna učinkovina. Podobno se lahko zgodi pri zdravilih, ki jih kupimo v lekarni brez recepta. Na primer Naklofen in Olfen, Lekadol in Daleron, Zaldiar in Doreta.

Vir: www.slovenskenovice.si
Vir: www.slovenskenovice.si

Ali veste katero zdravilo je to?

Kemijsko ime: N-(4-hidroksifenil) acetamid

Vam pomagam?

Njegovo generično ime je paracetamol. To ime vam je verjetno bolj poznano. Pa veste, da ima to zdravilo več lastniških imen?

Lastniška imena: LekadolR, DaleronR, PanadolR, PanadonR, CalpolR, TevitamolR

 

imena zdravil 10

 

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček