Izcedek iz nosa

Svečka pod nosom je neprijetna nadloga, ne samo za otroke, tudi odrasli se počutimo neprijetno, ko nam teče iz nosa. Kadar smo v družbi, na predstavi, v kinu ali v službi, smrkanje in pihanje v robec postaneta kaj hitro zelo moteča. Zamašen nos in izcedek iz nosa sta stalna spremljevalca prehlada, alergije ali vnetja sinusov. Ovirata nas pri dihanju, pa tudi pri vonjanju in okušanju.

Vir: westsideoptometrynow.com
Vir: westsideoptometrynow.com

Kadar vnetje zgornjih dihal povzročijo bakterije, ga lahko zdravimo z antibiotiki. Bolj pogosto pa so povzročitelji vnetja virusi, takrat pa antibiotiki ne pridejo v poštev. Edina pomoč je zdravljenje in lajšanje simptomov.

Nosni dekongestivi so zdravila, ki odprejo zamašen nos in zdravijo oteklo nosno sluznico. Lahko jih uporabimo v obliki kapljic, pršil za nos in tablet. Uporabljamo pa jih lahko samo kratek čas, pet ali največ sedem dni. Pri daljši uporabi se lahko sluznica izsuši in žilice v nosu se skrčijo, zaradi česar imamo stalno občutek, da imamo zamašen nos.

Verjetno ste že slišali za koga, da je postal odvisen od teh zdravil. Pri dolgotrajni uporabi nosni dekongestivi postopoma postanejo manj učinkoviti. Za enak učinek, kot ga je imelo zdravilo na začetku uporabe, je potrebno povečati število dnevnih odmerkov. Nosna sluznica dejansko razvije neke vrste odvisnost, in znajde se v začaranem krogu, ko se težave le še stopnjujejo. Če brez prekinitve nadaljujemo z uporabo teh zdravil, lahko pride do trajnih poškodb sinusnih membran.

Lahko pa je izcedek iz nosa posledica alergijskega rinitisa. Alergijski rinitis ali seneni nahod povzročijo alergeni, kot so pelodi trav, hišni prah in živalska dlaka. V primerjavi s prehladom, ki mine v enem tednu, lahko alergijski rinitis traja vse leto oziroma v primeru sezonskega alergijskega rinitisa, ves čas cvetenja.

Vir: reliefforyournose.wordpress.com
Vir: reliefforyournose.wordpress.com

Zdravljenje alergijskega rinitisa se nekoliko razlikuje od zdravljenja navadnega prehlada. Prvi korak je izogibanje alergenom, ki nam alergijo povzročajo. To ni lahko, včasih je celo nemogoče. Drugi korak je pravočasno in pravilno zdravljenje. Zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv, se imenujejo antihistaminiki. Za samozdravljenje jih lahko uporabljamo največ sedem dni, če pa po enem tednu simptomi ne izginejo popolnoma, se moramo posvetovati z zdravnikom.

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Zelo pomembno je, da zaužijemo čim več tekočine, da bo sluznica nosu vlažna. Nos spiramo s fiziološko raztopino, ki jo lahko pripravimo tako, da v litru mlačne vode raztopimo 9 gramov soli.

Vir: topwellnesslife.com
Vir: topwellnesslife.com

Lahko si naredimo domačo inhalacijo

Skuhamo zeliščni čaj, na primer kamilični, in vdihujemo njegovo paro. Za večji učinek si glavo pokrijemo z brisačo. Lahko vdihujemo tudi pare vrele slane vode, lahko pa dodamo še nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa, poprove mete ali čajevca. Na poti ali v službi nekaj kapljic eteričnega olja lahko kanemo kar na robček in vdihavamo skozi nos.

Poskrbimo tudi za to, da bo zrak v našem domu vlažen

To dosežemo z različnimi vlažilci zraka, v času kurilne sezone pa na topel radiator lahko položimo lonec vode z nekaj kapljicami eteričnega olja.

Če zaradi zamašenega nosu ponoči ne moremo spati, bo pomagalo, da si nekoliko dvignemo vzglavje.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček