Herpes na ustnici

Zoprna zadeva. Vedno se pojavi takrat, ko je to najmanj primerno. Tudi na dopustu se lahko zgodi, da nam herpes na ustnici pokvari kakšen dan. S tekočino napolnjeni mehurčki, ki povrhu vsega še bolijo, skelijo in srbijo prav gotovo niso okras na obrazu. Začnemo se spraševati, kako neki se nam je prav zdaj to lahko naredilo. Od kod in zakaj?

Vir: bobbybukamd.com
Vir: bobbybukamd.com

Herpes na ustnici povzroča virus herpes simpleks tipa 1 (HSV-1)

Po nekaterih podatkih je s tem virusom okuženih 75 do 90 % ljudi. Ko se enkrat okužimo, ostane v našem telesu celo življenje. Po prvi okužbi virus herpesa zaspi v našem organizmu in čaka na trenutek, ko bo naš imunski sistem oslabel. Prebudijo ga lahko številni dejavniki: telesna izčrpanost, stres, bolezen, zvišana telesna temperatura, utrujenost, alergije, sonce, hrana ….

Vir: herpes-coldsores.com
Vir: herpes-coldsores.com

Herpes na ustnici traja od 5 do 10 dni. Najprej se pojavi ščemenje, srbenje, pekoč občutek in bolečina, koža pa postane rdeča. Nato se razvije skupek mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Čez dva, tri dni ti mehurčki počijo in razvijejo se boleče ranice. Čez kakšen dan se naredi krasta, ki kasneje odpade.

Virus HSV-1 se prenaša kapljično ali neposredno s stikom z okuženo osebo

Vir: wallpaperfolder.com
Vir: wallpaperfolder.com

Paziti moramo tudi, da ga ne prenesemo na druga mesta, na primer na oči, nos ali na spolovila. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno 10 do 23 dni, kužni pa smo že dva dni pred pojavom izpuščaja. Ko nastanejo kraste nismo več kužni.

Ukrepati moramo takoj, ko se pojavijo prvi simptomi

Že ob ščemenju na ustnici in občutku, da se tam nekaj dogaja, je najbolj učinkovito uporabiti zdravilo s protivirusno učinkovino aciklovir. Ta učinkovina je virustatik, kar pomeni, da povzroči propad virusa. Oboleli predel namažemo petkrat na dan in mazilo narahlo vtremo v kožo. Najbolje je, da pri tem uporabljamo vatirano palčko. Kadar se okužbe z virusom pogosto ponavljajo, se bo zdravnik verjetno odločil za sistemsko zdravljenje s tabletami, ki vsebujejo aciklovir.

Vir: www.youtube.com
Vir: www.youtube.com

Ko se pojavijo mehurčki, uporabimo adstringentno mazilo, ki mehurček izsuši; na primer cinkova pasta in silicijev gel. Učinkoviti so tudi različni pripravki v obliki gelov in obližev, ki vsebujejo različne učinkovine ter omejujejo rast herpesa, spodbujajo celjenje in preprečujejo širjenje okužbe.

Dobra odpornost predstavlja najpomembnejšo obrambo pred vsemi virusnimi infekcijami

Obrambni mehanizem v telesu lahko okrepimo z zdravo prehrano, s primernim načinom življenja in različnimi pripravki, ki stimulirajo imunski sistem. Tudi primerna prehranska dopolnila, ki vsebujejo cink in vitamine C, E in A, nam še dodatno okrepijo telo in obrambni mehanizem.

Vir: huffingtonpost.ca
Vir: huffingtonpost.ca

Virus herpesa zunaj organizma v nekaj urah propade

Toplota, svetloba, mila, vroča voda, klorovi preparati in antiseptiki ga uničijo. Zato je higiena zelo pomembna. Pogosto si umivamo roke, skrbimo za ustno higieno in uporabljamo sredstva, ki uničijo virus. Če negujemo bolnika s herpesom, moramo uporabljati rokavice. Objemi in poljubi bodo morali počakati.

Pomemben je tudi vnos hranil, ki ščitijo pred okužbami z virusom herpesa

Virus herpesa potrebuje za svoje razmnoževanje aminokislino L-arginin. Čokolada, orehi, mandeljni, arašidi in lešniki vsebujejo veliko arginina. Zato jih izključimo iz prehrane. Druga aminokislina, L-lizin, pa zavira absorpcijo arginina iz črevesja, na neki način pa zavira tudi razmnoževanje virusa. Ko se bojujemo proti virusu herpesa, je najboljša kombinacija z argininom revne in z lizinom bogate hrane, na primer skuta, jajca, mleko, piščančje meso in ribe.

Vir: runnersworld.com
Vir: runnersworld.com

Z zdravo prehrano in redno telesno vadbo bomo poskrbeli za vzdrževanje telesne kondicije in krepitev imunskega sistema. Tako bomo pripravljeni, ko se bo virus herpesa spet zbudil.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček