Vnetje sečil

Ena najpogostejših zdravstvenih težav, zaradi katerih obiščemo zdravnika, je vnetje sečil. Vnetje sečnega mehurja, sečnice, ledvic in prostate povzročijo bakterije, glive, virusi in paraziti. Najpogostejši povzročitelj teh vnetij je bakterija Escherichia coli, črevesna bakterija.

Vir: biolekarna.si
Vir: biolekarna.si

V poletnem času je pri ženskah vnetje mehurja precej pogost pojav. Vnetja mehurja so pri ženskah bolj pogosta zato, ker je sečnica pri ženskah petkrat krajša kot pri moških, meri le 2,5 do 4 cm. Zaradi tega bakterije lažje vstopajo in prodirajo v notranjost, proti sečnemu mehurju. Poleg tega pri ženskah pogosto pride do okužb mehurja tudi zaradi tega, ker sta pri njih zadnjična odprtina in sečnica zelo blizu skupaj. In zakaj je vnetje sečnega mehurja pogostejše v poletnem času? Najverjetneje zaradi tega, ker glede na zunanjo temperaturo pijemo premalo in se sečila ne spirajo v zadostni meri. Bakterije zastajajo v sečilih, se kopičijo in povzročijo vnetje.

Vir: iatropedia.gr
Vir: iatropedia.gr

Ko nas neprestano tišči na stranišče, med uriniranjem peče in boli, urin je moten in imamo povišano telesno temperaturo, gre prav gotovo za vnetje.

Nekaj nasvetov, kako lahko preprečimo okužbo sečil

Najpomembnejša je higiena. Po opravljanju velike potrebe vedno obrišimo zadnjik proti zadnji strani, da bakterij ne zanašamo proti sečilom. Še bolje bo, da se vsakič umijemo z vodo. Umijemo se tudi pred in po spolnem odnosu. Pijmo dovolj vode, ki bo odplaknila bakterije iz sečil. Ne zadržujmo urina, pojdimo na stranišče takoj, ko telo to zahteva. Pazimo, da se ne prehladimo, zato si mokre kopalke preoblečemo takoj, ko pridemo iz vode.

Vir: homeremedyshop.com
Vir: homeremedyshop.com

Okužbe sečil se običajno zdravijo z antibiotiki

Zdravnik izbere antibiotik in določi trajanja terapije glede na mesto okužbe, zapletenost okužbe ter starost in spol bolnika. Če so bolečine močne ali če v urinu opazimo kri moramo nujno poiskati zdravniško pomoč.

Pri začetnih težavah si lahko pomagate sami

Prvo pravilo je, da popijete več tekočine kot običajno. Skuhate si lahko čaj iz brusnic, gornika, kopriv ali breze. Vednozeleni gornik ima protibakterijsko delovanje, ameriška brusnica preprečuje vezavo bakterij na sluznico, kopriva in breza pa delujeta diuretično in pri okužbah pomagata zaradi povečanega izpiranja sečnih poti. Brusnice lahko tudi jeste same, če pa vam ni všeč njihov okus, izberite enega izmed izdelkov v obliki tablet ali soka. Pri vnetjih sečil pomagajo tudi zlata rozga, gladež, preslica, goli kilavec in peteršilj.

Kompot z brusnicami in jabolki

Vir: healthyseasonalrecipes.com
Vir: healthyseasonalrecipes.com

Potrebujemo

  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 5 dl vode
  • za manjši oreh velik kos svežega ingverja
  • 2 nageljnovi žbici
  • 1 skorjico cimeta
  • 2 skodelici svežih ali suhih brusnic
  • 1 pomarančo
  • 2 jabolki

Izdelava

Jabolki olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na krhlje. Pomarančo olupimo in narežemo na rezine tako, da odstranimo notranjo kožico.

V loncu segrejemo vodo, dodamo sladkor in začimbe. Zavremo ter dodamo jabolka in brusnice. Kuhamo tako dolgo, da brusnice počijo. Dodamo rezine pomaranč in odstavimo z ognja. Postrežemo toplo ali ohlajeno.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček