Zakaj so nekatere rastline zdravilne, druge pa ne?

Zdravilne rastline so zdravilne zato, ker vsebujejo zdravilne snovi. Te snovi vplivajo na delovanje organov, zdravje in počutje.

Vir: aurora-planet.com
Vir: aurora-planet.com

Pogosto je učinek, ki ga ima zdravilna rastlina na človekov organizem, rezultat učinkov več sestavin, ki se med seboj podpirajo.

Lahko pa ena od sestavin blaži neželene učinke drugih. Zaradi tega velikokrat zdravilna rastlina ugodneje učinkuje kakor njena glavna učinkovina, ki jo izdelajo v čisti obliki v tovarni zdravil.

 

Glavne skupine zdravilnih učinkovin 

Ogljikovi hidrati

Maščobe

Glikozidi

Čreslovine

Eterična olja

Grenčine

Alkaloidi

Fitoncidi

Pekoče snovi

Vitamini

Vse naštete učinkovine, razen ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, nimajo hranilne vrednosti. Imajo pa neprecenljivo biološko vrednost; podpirajo normalen potek življenjskih dogajanj v našem organizmu.

Te zdravilne učinkovine lahko iz zdravilnih rastlin izoliramo. Prednost uporabe čistih učinkovin je v tem, da jih lahko bolj natančno odmerjamo, kot, če uporabimo zdravilno rastlino v obliki čaja ali tinkture.

Vir: www.kvarkadabra.net
Vir: www.kvarkadabra.net

Izolirane učinkovine so lahko tudi osnova, iz katere z organsko sintezo izdelamo še bolj učinkovite zdravilne učinkovine, ali pa spojine z drugačnim zdravilnim delovanjem.

Obstajajo pa tudi zdravilne rastline, v katerih raziskovalcem še ni uspelo identificirati zdravilnih učinkovin, čeprav raziskave kažejo, da so rastline učinkovite.

Vir: www.drweil.com
Vir: www.drweil.com

Vsebnost zdravilnih učinkovin v zdravilnih rastlinah je eno izmed najpomembnejših meril za ocenjevanje kakovosti drog. Za zdravilne rastline je značilna zelo velika genska raznolikost. V naravi se pojavlja več vrst, podvrst, zvrsti in oblik neke rastline, ki se razlikujejo po vsebnosti zdravilnih učinkovin.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček