Oljni izvlečki

Oljni izvlečki so pripravki iz zdravilnih rastlin, pri katerih kot topilo uporabimo olje. Z olji iz droge izlužimo v maščobah topne sestavine, na primer eterična olja, karotenoide ter vitamin A, in vitamin E.

Uporabljamo hladno stisnjena olja, kot so olivno, mandljevo, sončnično, avokadovo, sojino, jojobino ter olje iz grozdnih pešk ali žitnih kalčkov. Ta olja so razmeroma draga, vendar so bolj kakovostna.

Oljne izvlečke uporabljamo za celjenje ran, za masažo in za izdelavo pripravkov za kožo. Pravilno pripravljeni in pravilno shranjeni so uporabni šest do dvanajst mesecev.

Hladni postopek

Suho drogo stresemo v steklenico s širokim grlom ali v kozarec, in jo prelijemo z oljem, da je dobro prekrita. Praviloma velja razmerje 10 g suhih listov ali cvetov oziroma 15 g suhih korenin ali plodov na 100 ml olja.

Vir: wellnessnova.com
Vir: wellnessnova.com

Do roba napolnjeno steklenico dobro zapremo in pustimo stati določen čas, običajno nekaj tednov, na hladnem in temnem prostoru. Tako bomo preprečili, da bi olje postalo žarko. Vsak dan steklenico dobro pretresemo, pri tem pa pazimo, da droga ostane prekrita z oljem. Olje nato precedimo in drogo dobro ožamemo, da iztisnemo vse olje. Po potrebi ga še dodatno filtriramo skozi gazo, da odstranimo vse morebitne nečistoče. Shranimo ga v temne stekleničke. V hladnem prostoru je uporabno šest do dvanajst mesecev.

Primer: Oljni izvleček sivke

  • Steklenico s širokim grlom napolnimo s suhimi cvetovi sivke (Lavandulae flos) in jih prelijemo z mandljevim oljem.
  • Dobro zapremo in postavimo na hladen prostor, zaščiteno pred sončnimi žarki.
  • Pustimo 2 – 3 tedne, vmes vsak dan dobro pretresemo.
  • Olje nato precedimo, ožamemo preostanek, filtriramo in prelijemo v temne stekleničke. 

Oljni izvleček sivke je odlična osnova za izdelavo masažnih olj, krem, losjonov in mil.

Postopek s toploto

Ta postopek je primeren predvsem za oljne izvlečke iz svežih rastlin, na primer iz šentjanževke in melise. Sveže rastline vsebujejo še veliko količino vode, ki lahko povzroči, da se bo oljni izvleček prej pokvaril. Postopek s toploto se lahko izvaja z izkoriščanjem sončne toplote ali s segrevanjem.

Vir: royallty.com
Vir: royallty.com

V primeru, da izkoristimo sončno toploto, steklenico s širokim grlom napolnimo s svežim rastlinskim materialom, prelijemo z oljem in tesno zapremo. Nato steklenico zavijemo v aluminijasto folijo ter postavimo na okensko polico za približno dva tedna. Z aluminijasto folijo zaščitimo olje pred sončnimi žarki, ki močno pospešijo staranje, oksidacijo in žarkost olja. Vsak dan dobro pretresemo, po 15 dneh precedimo, iztisnemo olje iz rastlinskega materiala ter po potrebi dodatno filtriramo.

Vir: vineveracosmetics.com
Vir: vineveracosmetics.com

Če se bomo odločili za hitrejši postopek s segrevanjem, rastlinski material prelijemo z oljem, pokrijemo, nato pa segrevamo na vodni kopeli pri nizki do srednji temperaturi tri do štiri ure. Voda v vodni kopeli ne sme zavreti. Večkrat premešamo in pazimo, da voda v vodni kopeli ne izpari. Nato precedimo, iztisnemo olje iz rastlinskega materiala ter po potrebi še filtriramo. Prelijemo v temne stekleničke in shranimo v hladen prostor.

Primer: Oljni izvleček ognjiča

Za oljni izvleček ognjiča uporabimo 75 g posušenih ognjičevih cvetov (Calendulae flos) na 300 ml olivnega olja.

  • Posušene cvetove ognjiča stresemo v posodo in jih prelijemo z oljem.
  • Pokrijemo in segrevamo na vodni kopeli pri nizki do srednji temperaturi 3 – 4 ure in pazimo, da voda ne izpari.
  • Vsake toliko časa premešamo, nato precedimo.
  • Iztisnemo olje iz rastlinskega materiala, prefiltriramo še skozi gazo in prelijemo v temne stekleničke.

Oljni izvleček ognjiča uporabljamo za zdravljenje ran, kožnih razjed, opeklin in pikov žuželk. Iz njega lahko pripravimo tudi ognjičevo mazilo.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček