Bolečine

Bolečina nas lahko preseneti kadarkoli in kjerkoli, tudi na dopustu, zato v potovalni lekarni protibolečinska zdravila ne smejo manjkati. Čeprav je bolečina neprijetna, ima svojo vlogo: je opozorilni znak, da je z nami nekaj narobe. Bolečina je odziv telesa na bolezen ali poškodbo. Lahko je pekoča, zbadajoča, krčevita ali vrtajoča, razširjena na vse telo ali pa omejena na neko območje.

Vir: gotacupuncture.com
Vir: gotacupuncture.com

Akutna in kronična bolečina. Če se začne nenadoma in ne traja dolgo, govorimo o akutni bolečini, ki jo največkrat povzročajo poškodbe ali vnetja. Kadar je bolečina huda, lahko povzroči hitrejše utripanje srca, pospešeno dihanje, povečano znojenje in zvišan krvni tlak. Akutna bolečina običajno mine, ko odpravimo njihov vzrok.

Kadar traja več kot 3 mesece, gre za kronično bolečino. Lahko je tudi posledica kronične degenerativne, revmatične ali rakave bolezni. Te bolečine najbolj poslabšajo kakovost življenja, saj lahko motijo spanje, zmanjšujejo tek, povzročajo hujšanje, zapeko in depresijo.

Vir: gotacupuncture.com
Vir: gotacupuncture.com

Somatska in visceralna bolečina. Če bolečina izvira iz kože, mišic ali sklepov, govorimo o somatski bolečini. Ko pa izvira iz notranjih organov in jo težko lokaliziramo, govorimo o visceralni bolečini.

Vzroki za bolečino so različni. Povzročijo jo lahko poškodba kosti, mišic in sklepov, vnetje, revmatizem, težave z želodcem, opeklina in še bi lahko naštevali. Bolečino zaznavajo bolečinski receptorji, ki sporočilo po živcih prenašajo v hrbtenjačo in od tam v možgane. Bolečino velikokrat spremljajo tudi stiska, tesnoba in strah. 

Vir: gotacupuncture.com
Vir: gotacupuncture.com

Vsak človek po svoje občuti bolečino

Ko nekatere že neznosno boli, drugi še ne potrebujejo zdravila proti bolečinam. Bolečina je eno od redkih področij v medicini, ki ga ni mogoče dokazati z nobeno od obstoječih naprav ali laboratorijskih preiskav, saj je povsem osebno občutje. S pomočjo analogne bolečinske lestvice VAS lahko vsak posameznik oceni jakost bolečine. Blage bolečine so pri VAS 0–3, srednje močne 4–6 in močne od 7–10. Zdravnik na podlagi te ocene predpiše odgovarjajoče zdravilo za odgovarjajočo jakost bolečine.

lestvica bolečine vizualna lestvica bolečine grafična

Ljudsko izročilo pravi, da so med najhujšimi bolečinami zobobol, ledvični kamni in porodne bolečine. To so res hude bolečine, vendar so prehodne in jih lahko dobro obvladamo z analgetiki in vzročnim zdravljenjem. Dosti bolj zapletena in težje obvladljiva je kronična, dolgotrajna bolečina. Vsekakor velja, da je najhujša bolečina tista, ki jo trpi posamezni bolnik in jo tako oceni.

Vir: healthrecoverytips.com
Vir: healthrecoverytips.com

Zdravila za zdravljenje bolečine se imenujejo analgetiki

Zdravniki jih predpisujejo po točno določenih pravilih, ki jih je postavila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO); tristopenjsko glede na jakost bolečine. Najbolje je, da se jemljejo na določene, najdaljše možne časovne presledke (8, 12, 24 ur). Če se pri terapiji bolečine pojavijo kakršni koli težave in običajni analgetiki ne zadoščajo, je smiselno in potrebno napotiti bolnika v protibolečinsko ambulanto.

Običajne bolečine lahko zdravimo sami

Kadar gre za blago do zmerno akutno bolečino, kot je na primer glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, bolečine v hrbtu ali bolečine v mišicah in sklepih, lahko posežemo po analgetikih, ki so na voljo brez recepta. Vendar samozdravljenje bolečine z analgetiki lahko traja največ 10 dni. Če se simptomi ne izboljšajo ali se po 3 dneh jemanja celo poslabšajo, se moramo posvetovati z zdravnikom.

Vir: niguschiropractic.com
Vir: niguschiropractic.com

Obstaja več vrst analgetikov za samozdravljenje

Lahko so v obliki tablet, svečk, krem in gelov, izbira pa je odvisna od mesta in vrste bolečine. Zdravila za zdravljenje blage do zmerne akutne bolečine vsebujejo paracetamol, nesteroidna protivnetna zdravila NSAR (ibuprofen, naproksen) ali acetilsalicilno kislino (ASA). Nekatera kombinirana zdravila vsebujejo več učinkovin v manjših odmerkih; na primer kombinacija: paracetamol, kofein, propifenazon in acetilsalicilna kislina. Določena zdravila s paracetamolom in ASA vsebujejo tudi vitamin C, ki zveča odpornost organizma pri infekcijskih boleznih in telesnem naporu. Obstajajo tudi kombinacije paracetamola z učinkovinami, ki blažijo prve znake gripe in prehladnih obolenj, saj delujejo tako, da zmanjšajo izcedek iz nosu, olajšajo dihanje in pomirjajo dražeč kašelj.

Vir: schechtermd.com
Vir: schechtermd.com

Za lokalno lajšanje bolečin in zmanjšanje oteklin pri poškodbah mehkih tkiv uporabimo lokalne oblike NSAR, največkrat v obliki krem in gelov in se s tem izognemo sistemskim neželenim učinkom. Paziti pa moramo, da koža na mestu nanosa ni poškodovana.

Izbira ustreznega analgetika je odvisna tudi od dejavnikov tveganja

Pri NSAR moramo upoštevati možnost nastanka srčnožilnih zapletov ali zapletov v prebavilih. ASA ne priporočamo ljudem, ki imajo težave s strjevanjem krvi in želodcem. Paracetamol je, eden najvarnejših analgetikov, vendar ne deluje protivnetno. Večinoma ne draži želodca, alergijske reakcije so redke, vendar lahko v preveliki količini povzroči hudo, celo usodno okvaro jeter in ledvic.

Vir: wisegeek.org
Vir: wisegeek.org

Pri otrocih je treba prilagoditi enkratne in dnevne odmerke analgetikov glede na težo otroka. Najprimernejše oblike zdravil za otroke so sirupi in svečke. Acetilsalicilna kislina za otroke do 12. leta starosti ni primerna, ker lahko prizadene jetra in možgane (Reyev sindrom).

Med nosečnostjo se izognemo vsem zdravilom, ki niso nujno potrebna, zaradi možnosti okvare ploda, zapletov ali prekinitve nosečnosti. Analgetiki prehajajo tudi v mleko pri doječih materah. V nosečnosti se lahko po posvetu z zdravnikom uporabi paracetamol, pri doječih materah pa tudi ibuprofen.

Pri starostnikih je treba upoštevati spremenjene fiziološke funkcije, socialno in kognitivno stanje, splošno stanje starejše osebe ter možne interakcije z drugimi zdravili, ki jih starostniki pogosto jemljejo zaradi spremljajočih bolezni. Za samozdravljenje blage bolečine pri starejših se uporablja paracetamol z ustrezno prilagojenim odmerkom.

Vir: newhealthadvisor.com
Vir: newhealthadvisor.com

Bolečine ni nikomur treba trpeti. Pri zdravljenju bolečine je bistveno, da čim prej odkrijemo in začnemo zdraviti njen vzrok.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček