Kaj je res in kaj ni o prehranskih dopolnilih

Prehranska dopolnila vzbujajo pri potrošnikih veliko nejasnosti in vprašanj. Komu verjeti? Ali imajo res zdravilne učinke ali je vse skupaj zavajanje z namenom zaslužka? Kaj je res in kaj ni?

Na slovenskem trgu je iz dneva v dan večja ponudba teh izdelkov. Pojavljajo se v farmacevtskih oblikah, to je v obliki tablet, kapsul, sirupov in kapljic, in že zaradi tega dajejo vtis zdravil in ne živil, kamor so uvrščena po zakonodaji.

Vir: fitnistics.com

Da je zmeda še večja, so nekateri izdelki z enako sestavo, registrirani kot zdravila, drugi pa kot prehranska dopolnila.

Zdravilo ali prehransko dopolnilo?

Proizvajalci in prodajalci prehranskih dopolnil zatrjujejo, da njihovi proizvodi krepijo imunski sistem, blažijo stres, izboljšujejo slabo prebavo, lajšajo vnetja, težave v meni, obnavljajo obrabljene kosti, pomagajo pri hujšanju itd. Potrošniki pa se sprašujemo, ali je vse to res. Bijejo se bitke med tistimi, ki verjamejo vse in vsakemu, ter tistimi, ki so vedno skeptiki in ne verjamejo nič in nikomur.

Verjeti trditvi, da nam bo neki izdelek pomagal v enem mesecu shujšati dvajset kilogramov, je res neumno. Lahko pa verjamemo, da bo prehransko dopolnilo z izvlečkom ameriškega slamnika ojačalo naš obrambni sistem.

Naša zakonodaja uvršča prehranska dopolnila med živila. Jasno tudi opredeljuje, kateri izdelki spadajo med prehranska dopolnila. Torej prehranska dopolnila niso zdravila, so le dopolnilo k naši prehrani in nimajo zdravilnih učinkov.

Vir: drlaurendeville.com
Vir: drlaurendeville.com

Če ste pozorno prebrali prejšnja dva odstavka, morate biti zdaj zmedeni. Če niste, preberite še enkrat.

Stvar je v tem, kako je neki izdelek registriran. V prodaji je na primer veliko izdelkov, ki vsebujejo česen. Nekateri so registrirani kot prehransko dopolnilo, nekateri pa kot zdravilo, ki ga lahko kupimo brez recepta. Kako je to mogoče?

Proizvajalci svoje izdelke raje registrirajo kot prehranska dopolnila

Za prehranska dopolnila veljajo manj stroga pravila kot za zdravila. Ob prihodu novega prehranskega dopolnila na naš trg je potrebna le prijava na ministrstvo za zdravje, potem pa jih nadzira živilska inšpekcija. Poleg tega se prehranska dopolnila lahko prodajajo tudi v nekaterih trgovinah z živili, drogerijah in specializiranih trgovinah. Za zdravila vemo, da jih lahko dobimo samo v lekarnah, nekatera pa lahko kupimo tudi v specializiranih trgovinah.

Vir: pinterest.com
Vir: pinterest.com

Ste že kdaj videli reklamo za kakšno zdravilo? Oglašujejo se lahko samo zdravila za samozdravljenje, zdravila na recept se ne smejo oglaševati. Reklame za prehranska dopolnila pa lahko vidite na vsakem koraku. Vendar v teh oglasnih sporočilih ne smejo navajati, da imajo zdravilne učinke. Zapleteno?

Obvoz, ki stane manj

Vse vam bo jasno, če postavite pravo vprašanje: Zakaj nekega izdelka, ki ima dokazan zdravilni učinek, ne registrirajo kot zdravilo in ne kot prehransko dopolnilo?

Odgovor je en sam: Postopek registracije zdravila je zelo dolg, zahteven in drag.

Zato mnogi proizvajalci prehranskih dopolnil ne registrirajo kot zdravilo, čeprav le-ta izkazujejo zdravilne učinke. Računajo na zaslužek, saj večina ljudi postavlja skrb za zdravje na prvo mesto. Posel s prehranskimi dopolnili je zato tržno zanimiv in donosen. Našli so obvoz, ki jih stane manj.

Ali je to prav, moralno in strokovno? O tem pa kdaj drugič.

 

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček