Moč misli in volje

Zamislite si, da vas boli zob. Odločili ste se, da bo bolečina izginila. In po nekaj minutah se to res zgodi. Predstavljajte si, da bi lahko z močjo volje celo zacelili rane, premagali potrtost in tesnobo …

Na žalost za zdaj še nismo sposobni tako na hitro opraviti z boleznimi in s poškodbami. Bolezni zdravimo z zdravili v različnih farmacevtskih oblikah. Z znanstvenimi raziskavami pa so dokazali, da prepričanja in misli resnično vplivajo na telo. Danes še ne znamo premišljeno in namenoma uporabljati uma kot pomoč pri zdravljenju telesa. Uporabljamo ga nehote in naključno.

Placebo efekt
Vir: Shutterstock

Placebo (latinsko ugajal bom, iz placere ugajati) je kakršnakoli vrsta terapije, za katero bolnik verjame, da deluje, čeprav je v resnici popolnoma neučinkovita. Že to, da bolnik pričakuje izboljšanje, je dovolj, da se njegovo zdravstveno stanje tudi dejansko izboljša. Naj gre za tablete brez zdravilnih učinkovin, injekcije neučinkovite fiziološke raztopine ali pa celo lažne operacije – če bolnik verjame, da je prejel učinkovito zdravljenje, potem lahko tudi dejansko pride do ozdravitve. Temu pravimo placebo učinek.

Pripravku, ki ne vsebuje nobene učinkovine, pravimo »navidezno zdravilo«, »prazno zdravilo« ali kratko »placebo«. Zdravilo brez zdravila.

Placebo je lahko učinkovit le, če je oseba prepričana, da je dobila pravo zdravilo. Zapletene mehanizme tega učinka razmeroma slabo poznamo. O njih obstaja več teorij, npr. o vplivu sugestije, sproščanju endorfinov, vplivih pogojevanja itd.

Placebo učinek je treba vedno upoštevati pri ocenjevanju učinkovitosti zdravil. Zaradi tolikšnega vpliva placebo učinka tudi nova zdravila v kliničnih raziskavah preizkusijo v primerjavi s placebom. Navidezno zdravilo je na videz popolnoma enako zdravilu, ki vsebuje zdravilno učinkovino. Praviloma v času raziskave ne preiskovanec ne zdravnik ne vesta, ali preiskovanec dobiva aktivno zdravilo ali placebo.

placebo nocebo
Vir: tixio.de

Zrcalno podobo učinka placebo imenujemo nocebo. O tem govorimo, kadar navidezno, prazno zdravilo izzove neugodne, neželene učinke. Tudi nocebo je povezan z uporabnikovimi pričakovanji. Pri zdravljenju je pomemben tudi zato, ker lahko poslabša sodelovanje bolnika pri zdravljenju in njegovo upoštevanje navodil za jemanje zdravila.

Pojav placeba dokazuje, da imamo ljudje vgrajen mehanizem samozdravljenja. Obžalujemo lahko, da te moči ne znamo uporabiti z lastno voljo, kadarkoli jo potrebujemo. Zdravilnost placeba je v nas, v naših nevronih. Na to se spomnite, ko vas bo spet mučil zobobol. Če pa vaša volja ne bo dovolj močna, potem pa čim prej obiščite zobozdravnika.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček