Kakšne so razlike med zdravili in prehranskimi dopolnili?

Zdravilo je po Zakonu o zdravilih vsaka snov ali kombinacija snovi, ki je namenjena zdravljenju, preprečevanju ali ugotavljanju bolezni pri ljudeh in živalih.

Zdravilo je lahko v prometu šele takrat, ko proizvajalec zanj od pristojnega državnega organa (agencija za zdravila) pridobi dovoljenje za promet, ki je zagotovilo za kakovost, varnost in učinkovitost zdravila ter kasnejši nadzor nad zdravilom.

Spoon full of pills
Vir: jdo14.wordpress.com

Zdravila so izdelana v skladu z dobro proizvodno prakso, ki je pod ustreznim inšpekcijskim nadzorom.

Prehranska dopolnila obravnava zakonodaja o živilih, saj so ti izdelki živila, katerih osnovni namen je dopolnjevati običajno prehrano.

So koncentrirani viri snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Najpogosteje vsebujejo vitamine in minerale, lahko pa tudi aminokisline, rastline in rastlinske izvlečke ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena.

Niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, njihov namen je dopolnjevati običajno prehrano in ne zdraviti, preprečevati ali ozdraviti bolezen. Uporabljali naj bi jih ljudje, ki nimajo redne, kakovostne in raznovrstne prehrane ali imajo povečane potrebe po določenih snoveh, ki jih v zadostni količini težko zagotovijo s hrano.

Vir: zdravo-srce.si
Vir: zdravo-srce.si

Tako evropska kot tudi slovenska zakonodaja ne predpisujeta predhodnega preverjanja dejanske sestave prehranskega dopolnila in skladnosti z živilsko zakonodajo. Kadar se na primer prehransko dopolnilo prvič daje v promet v Republiki Sloveniji, mora proizvajalec ali uvoznik o tem obvestiti Ministrstvo za zdravje. Glavni namen je vodenje evidence prehranskih dopolnil, ki so v prometu v Sloveniji.

Razlike v označevanju izdelkov in vrstah informacij na izdelku 

Zdravila imajo na ovojnini in v navodilu za uporabo informacije o področju uporabe, učinkovitosti, opozorilih, previdnostnih ukrepih, kontraindikacijah, medsebojnem delovanju (interakcijah) in neželenih učinkih. Te informacije se z namenom pravilne in varne uporabe zdravil tudi stalno preverjajo in po potrebi dopolnjujejo. To velja tudi za registrirana zdravila rastlinskega izvora.

Prehranska dopolnila morajo biti označena z navedbama: »prehransko dopolnilo« in »prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano«. Pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju se jim ne sme pripisovati lastnost preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh.

Razlike v mestu izdajanja

Zdravila na recept in določena zdravila brez recepta se zaradi zagotavljanja varne in pravilne uporabe lahko izdajajo le v lekarnah. Nekatera zdravila brez recepta se lahko izdajajo tudi v specializiranih prodajalnah, kjer je zaposlen farmacevtski tehnik.

V lekarnah so na voljo tudi prehranska dopolnila, ki pa jih lahko kupimo tudi v specializiranih trgovinah, trgovinah s športno prehrano, živilskih trgovinah ter preko prodaje na svetovnem spletu, nekatera tudi preko prodaje »od vrat do vrat«.

Med zdravili in prehranskimi dopolnili je torej kar nekaj bistvenih razlik, vendar je tako kot pri uporabi zdravil tudi pri uporabi prehranskih dopolnil zelo pomembno, da pridobite dovolj informacij za pravilno in varno uporabo.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček