Potovalna slabost

Končno! Po dolgih pripravah in predpotovalni mrzlici smo na poti proti naši dopustniški destinaciji. Čeprav bo vožnja trajala kar nekaj ur, vsi nestrpno pričakujemo, da bomo čim prej na cilju. Z mislimi sem že tam, razmišljam, kako fino bi bilo, če bi šotor lahko postavili blizu morja, v senci starih borov …

Vir: forum.hr
Vir: forum.hr

»Babi, slabo mi je!« Mojemu sončku na zadnjem sedežu ni dobro. Moramo se ustaviti. Na srečo imam s seboj potovalno lekarno, ki sem jo pripravila na podlagi izkušenj, pridobljenih na potovanjih s svojima otrokoma. Med drugim sem mislila tudi na to, da bo komu na poti slabo.

Zakaj sploh pride do tega?

Potovalno slabost lahko občuti vsak, pri katerem organ za ravnotežje pravilno deluje. Zelo redko se pojavlja pri dojenčkih in otrocih do drugega leta starosti, najpogosteje pa pri otrocih od drugega do dvanajstega leta starosti.

Vir: uho.si
Vir: uho.si

Nastane zato, ker se med vožnjo signali, ki jih možganom pošilja naš ravnotežni organ v notranjem ušesu, ne ujemajo z našimi vidnimi zaznavami. Če na primer avtomobil vozimo ali kot sopotnik na sprednjem sedežu spremljamo vožnjo, naši možgani vedo, kdaj prihaja oster ovinek, in se nanj pripravijo, zato nasprotij med signali ni. Če sedimo na zadnjem sedežu avtomobila in kaj beremo ter ne sledimo vožnji ali če se vozimo z vlakom in tudi ne vemo, kdaj sledi ovinek, potem lahko pride do potovalne slabosti.

Potovalni slabosti nekateri rečejo tudi morska bolezen. Vendar to ni bolezen, saj slabost mine takoj, ko se ustavimo.

Vir: wikihow.com
Vir: wikihow.com

Pametno naredimo, če pred potovanjem nekaj malega pojemo. Obrok naj bo lahek in topel, hrana naj ne bo preveč začinjena. Med vožnjo je bolje, da ne jemo. Če je pot dolga, se ustavimo in v miru pojemo lahko malico in pijemo vodo. Krekerji, prepečenec ali slane palčke bodo všeč tudi otrokom. Gazirane vode, sladki sokovi, kokakola in alkohol niso primerne pijače na potovanju. Tudi kave je bolje, da ne pijemo preveč, odličen napitek pa je ingverjev čaj. Za osvežitev prija tudi limona. V plastenko z vodo stisnemo nekaj kapljic limoninega soka, ali pa kar ugriznemo v limono. Otrokom bo verjetno prekisla, pomagal bo že sam vonj po limoni.

Med postankom dobro prezračimo avto. Nadihajmo se svežega zraka, potem pa lahko nadaljujemo pot.

Vir: wildwasmama.com
Vir: wildwasmama.com

Našemu malčku tokrat preventivni ukrepi niso pomagali. Tudi akupresurna zapestnica proti slabosti ni delovala, najverjetneje zato, ker ima drobno rokico. Pritisk na akupresurno točko zaradi tega ni bil dovolj močan.

Velikokrat sem že videla, da otroci med vožnjo gledajo risanke in igrajo mobilne igrice. Sodobna tehnologija nam je prinesla pametne telefone in tablice, ki so vsekakor super zadeva, ko želimo pomiriti otroke. Nikakor pa ne sodijo v avto. Če otrok med vožnjo gleda pred seboj v tablico, mu lahko postane slabo. Tablica je glede na njegov položaj nepremična, hkrati pa njegovi možgani dobivajo iz ravnotežnega organa signale, da se glava in telo ves čas premikata v različne smeri zaradi vožnje.

Vir: growingupherbal.com
Vir: growingupherbal.com

Med vožnjo je bolje, da gledamo v daljavo ali opazujemo dogajanje pred vozilom, kot pa, da gledamo predmete znotraj avtomobila. Za branje knjige in brskanje po internetu bomo imeli dovolj časa, ko prispemo na cilj.

Včasih ne pomagajo nobeni preventivno ukrepi. Ko se pojavi slabost, bledica, potno čelo, glavobol ali vrtoglavica je najbolje, da se takoj ustavimo. Velika verjetnost je, da bo oseba, ki ji je slabo, začela bruhati.

V moji potovalni lekarni imam poleg Dramina tablet pripravljena tudi prehranska dopolnila z ingverjem in vitaminom B6.

Vir: lekarnar.com
Vir: lekarnar.com

Zdravilo Dramina vsebuje učinkovino dimenhidrinat, ki z delovanjem na ravnotežni organ v srednjem ušesu prepreči oziroma ublaži simptome potovalne slabosti. Lahko pa vpliva na psihofizične sposobnosti, zato smo po njem omotični ali zaspani. Če se to zgodi, je bolje, da ne sedemo za volan, četudi bi bili na vrsti, da zamenjamo voznika. Takrat je bolje, da vzamemo pripravek z ingverjem, na primer ingverjeve kapsule. Moj vnuček ima rad lizike. Zato so v moji potovalni lekarni vedno tudi ingverjeve lizike. Ingver ublaži potovalno slabost in nima stranskih učinkov, kot jih ima Dramina (zaspanost, suha usta, žeja).

Vir: guiltfreefoodguide.com
Vir: guiltfreefoodguide.com

Potovalno slabost je seveda bolje preprečiti kot zdraviti. Zdravilo proti slabosti vzamemo že doma, vsaj pol ure pred potovanjem. Če pa nas slabost preseneti na poti, zdravilo vzamemo takoj, ko začutimo prve simptome in podaljšamo postanek na vsaj pol ure.

Tako. Težavo smo rešili. Vnučku je pomagala ingverjeva lizika, postanek pa je prijal tudi meni. Zato bom zamenjala moža za volanom, naj še on malo sanjari o tem, kaj vse bomo počeli čez dve, tri ure.

Ingverjeve lizike lahko kupite v lekarni, lahko pa jih naredite sami. Recept je preprost, z obliko lizik pa se ne obremenjujte preveč. Otrokom so nepravilne oblike še bolj zanimive.

Recept za ingverjeve lizike

Sestavine

  • rjav trsni sladkor
  • ingver (majhen košček)
  • limona
  • palčke za lizike
Vir: boobeefoodee.si
Vir: boobeefoodee.si

Izdelava

V posodo vsujemo nekaj žlic rjavega trsnega sladkorja. Ingver drobno naribamo, stisnemo in ga dodamo v sladkor. Med stalnim mešanjem počasi segrevamo, da se sladkor utekočini. Ko sladkor dobi lepo rjavo barvo, odstavimo z ognja.

Vročo zmes vlivamo na peki papir v obliki majhnih krogcev. V krogce položimo palčke za lizike in pokapamo z limoninim sokom. Počakamo, da se lizike ohladijo.

Če pri roki nimamo palčk za lizike, lahko naredimo ingverjeve bombone. Postopek njihove priprave je isti, le brez palčk.

Opozorilo

Pri delu z vročim sladkorjem moramo biti previdni. Če se nam zgodi, da se pri vlivanju na peki papir opečemo, opečeno kožo vsaj dvajset minut hladimo pod tekočo mrzlo vodo.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček