Želodčne težave

Na dopustu si rada privoščim lokalno hrano, značilno za kraje, kjer potujem. Običajno je zelo drugačna od naše domače hrane. Da pa mi teh kulinaričnih užitkov ne bi pokvarile želodčne težave, imam v potovalni lekarni pripravljena zdravila tudi za takšen primer.

Vir: holiday-tips.com
Vir: holiday-tips.com

Sprememba okolja lahko negativno vpliva na naš želodec in prebavo. Poleg drugačnih, pogosto bolj začinjenih jedi si na dopustu privoščimo marsikaj, kar običajno ni v naši navadi. Kava, alkohol, gazirana pijača in cigarete porušijo ravnovesje v želodcu. Pride do čezmernega izločanja želodčne kisline, kar povzroči zgago in spahovanje.

V normalnih fizioloških pogojih želodčna sluznica izloča želodčni sok in zaščitno sluz. Želodčni sok vsebuje želodčno kislino in encime, ki sodelujejo pri prebavi. Naloga kisline ni samo razgradnja hranil, temveč tudi zaščita pred številnimi povzročitelji bolezni. Njeno agresivnost blaži zaščitna sluz, zato mora med izločanjem želodčne kisline in zaščitne sluzi obstajati ravnovesje.

Vir: holiday-tips.com
Vir: holiday-tips.com

Ko se to ravnovesje poruši, se pojavijo bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha ali spodnjem delu prsnega koša, občutek polnosti, spahovanje, zgaga, slabost in napenjanje, bolečina za prsnico …

Da se znebimo teh želodčnih težav, moramo zmanjšati količino kisline v želodcu in okrepiti zaščitno prevleko na želodčni sluznici.

Vir: runawaygrape.com
Vir: runawaygrape.com

Antacidi nevtralizirajo želodčno kislino ter na ta način ščitijo želodčno sluznico. Delujejo hitro, vendar ne zavrejo izločanja kisline, zato je njihov učinek kratkotrajen. Jemati jih je treba večkrat na dan, vsakokrat, ko se zgaga pojavi, saj ne odpravljajo vzroka težav. Dober antacid nevtralizira samo odvečno želodčno kislino in vzdržuje pH želodca med 3 in 5. V tem področju prebavni encimi ustrezno delujejo in ne povzročajo poškodb na sluznici. Če antacid preveč nevtralizira želodčno kislino, pride do nasprotnega učinka. Nastajanje želodčne kisline se še bolj poveča, kar naše težave po kratkotrajnem izboljšanju še poslabša. To se zgodi, če spijemo mleko ali sodo bikarbono.

Antagonisti histaminskih receptorjev H2 zmanjšajo izločanje želodčne kisline. Učinek se pojavi kasneje kot pri antacidih, vendar traja dlje. Jemati jih je treba dvakrat na dan (npr. ranitidin, famotidin).

Inhibitorji (zaviralci) protonske črpalke so novejša zdravila, ki močno zavirajo izločanje želodčne kisline. So najučinkovitejša zdravila za odpravo zgage ne glede na njen vzrok (npr. omeprazol, pantoprazol).

Vir: dubrovniknet.hr
Vir: dubrovniknet.hr

V lekarni je brez recepta na voljo tudi mnogo zeliščnih pripravkov, ki vsebujejo kamilico, meliso, poprovo meto, korenine zdravilnega gozdnega korena in golostebelnega sladkega korena, plodove navadne kumine, pegasti badelj in artičoko.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček