Takšne in drugačne foto …

Sonce, morje, plaža … Naši čuti pa, kot da ne poznajo dopusta. Tukaj so še bolj aktivni! Globoko v spomin nam zarišejo nepozabne občutke. Okus morja, šumenje valov in te božanske vonjave!

Vir: forum.hr
Vir: forum.hr

Prav gotovo ste tudi vi že kdaj, ko ste gledali fotografije s poletnih počitnic, začutili tudi zvoke in vonjave, ki so vas obkrožali v trenutku, ko je bila fotografija posneta. Oglašanje galebov, svetlobna igra sonca in kapljic vode ter vonjave, ki jim niti Diorjevi parfumi ne sežejo do kolen.

Ko sem že pri parfumih – ste jih kdaj vonjali na plaži? No, če ste bili vi tisti, ki ste se nadišavili, potem vam lahko kar prepustim tipkovnico. Potem dobro veste, da parfum ne sodi na plažo. Pa ne samo zaradi tega, ker moti vonjave morja, ampak predvsem zato, ker na koži sproži reakcijo, ki ji strokovno rečemo fotosenzibilizacija. Na mestih, kamor ste nanesli parfum, se vam je na soncu pojavil rdeč izpuščaj, ki je bil videti kot sončna opeklina. Nič kaj prijetno, mar ne?

Vir: jeremioceanresort.com
Vir: jeremioceanresort.com

Določene snovi povzročijo, da koža postane preobčutljiva na sončne žarke. Že po nekaj minutah se lahko na koži, ki je bila izpostavljena soncu, pojavi opeklina. To imenujemo fototoksična reakcija. Lahko pa se v enem ali dveh dneh pokaže na koži alergija, koža srbi in je vneta. To je fotoalergična reakcija. Alergija se lahko razširi tudi na dele kože, ki niso bili neposredno izpostavljeni soncu.

Take reakcije lahko povzročijo tudi nekatera zdravila in mazila. Kožo naredijo preobčutljivo na sončne žarke, posledica so opekline in alergija.

Vir: pexels.com
Vir: pexels.com

Da ne boste imeli po nepotrebnem pokvarjenega dopusta, se že prej pozanimajte, ali zdravila, ki jih jemljete, povzročajo fotosenzibilizacijo. Takih zdravil je preveč, da bi jih tukaj naštevala, so pa med njimi tudi nekatere kontracepcijske tablete, zdravila za hormonsko nadomestno terapijo, nekateri antirevmatiki, zdravila za sladkorno bolezen, antibiotiki itd.

Jemljete zdravila, pa ne veste, ali povzročajo fotosenzibilizacijo? Zaupajte nam, pišite v Svetovalni kotiček ali na Facebook.

Ne smete pa pozabiti tudi na zdravila, ki ste jih kupili brez recepta in na prehranska dopolnila. Šentjanževka in pripravki iz nje so najbolj znan primer.

Vir: goodwp.com
Vir: goodwp.com

Kaj lahko naredite, da preprečite te težave?

Kožo zaščitite z oblačili in pokrivalom, izogibajte se soncu med 11. In 16. uro in namažite se z zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Ne pozabite, da sončni žarki prehajajo tudi skozi steklo; na primer, ko ste v avtu.

Vir: thewallpapers.org
Vir: thewallpapers.org

Če pa že pride do reakcije?

Opekline hladite z obkladki, alergijo zdravite z antihistaminiki (op.: tudi nekateri antihistaminiki povzročajo fotosenzibilizacijo), ne zadržujte se na soncu in pojdite raje v hladen prostor. Prav vam bodo prišla zdravila in izdelki za nego prizadete kože iz potovalne lekarne.

V hujših primerih pa, seveda, čim prej obiščite zdravnika.

Vir: carrotheadandapplemint.blogspot.si
Vir: carrotheadandapplemint.blogspot.si

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček