Prehranska dopolnila za mlade športnike

Vprašanje: Gospa Petra iz Celja sprašuje, kakšno je moje mnenje o preparatih za povečanje telesne zmogljivosti pri otrocih, ki se aktivno ukvarjajo s športom. Njen 12-letni sin trenira dvakrat dnevno in pravi, da nekateri njegovi vrstniki jemljejo različne preparate za povečanje mišic in telesne zmogljivosti.

Odgovor: Spoštovana gospa Petra, razumem vaše pomisleke in prepričana sem, da se podobno sprašuje še več staršev. Pravilno je, da se otroci in mladostniki, ki se aktivno ukvarjajo s športom kakor tudi trenerji in starši, poučijo o pravilni prehrani, ki zadosti povečane potrebe za rast in razvoj ter ščiti zdravje mladega športnika.

Prehranske potrebe mladih športnikov se bistveno ne razlikujejo od potreb mladih, ki niso športno aktivni. Pri aktivnem ukvarjanju s športom pa nekateri strokovnjaki poleg uživanja uravnotežene in zdrave prehrane priporočajo določena prehranska dopolnila.

Intenzivni trening v organizmu sproža vnetna stanja, kar pomeni znatno povečano produkcijo prostih radikalov. Zato se po intenzivnih treningih priporoča uživanje večjih odmerkov antioksidantov, predvsem vitamina C. Priporočajo se tudi vitamini B, vitamin D, minerali (cink in magnezij) in prečiščeni vir esencialnih maščobnih kislin (ribje olje, olje jeter polenovke v tekočini ali kapsulah). V obdobjih napornih treningov ali tekmovanj športniki v svoj jedilnik vključijo kot dopolnilo tudi določene aminokisline, ki pa jih strokovnjaki mladostnikom odsvetujejo. Enako velja za kofein.

Mladi športniki morajo biti pozorni na primeren energijski vnos, vnos ogljikovih hidratov in tekočine. Zaradi kombinacije treningov in tekmovanj ter šolskih in obšolskih obveznosti velikokrat težko zadostijo povečanim potrebam. Vzdrževanje primerne hidratacije je ključnega pomena za telesno zmogljivost in termoregulacijo. Vadbo naj začnejo dobro hidrirani in pijejo naj tudi med vadbo in po njej.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček