2 posebna znaka, ki bi ju moral poznati vsak udeleženec v prometu

Vsak dan nas v dnevno informativnih oddajah obveščajo o hudih prometnih nesrečah. Statistični podatki o prometni varnosti pri nas so porazni. Kljub vsem ukrepom in dejavnostim, ki jih izvajajo različne institucije, število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah narašča.

Vsak, ki sede za volan, je odgovoren za svoje življenje, za življenje sopotnikov v avtu in za življenje vseh, ki jih sreča na cesti.

Vir: siol.net
Vir: siol.net

Največ prometnih nesreč se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Poleg tega vedno več ljudi vozi pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Številna zdravila lahko vplivajo na nas tako, da slabše precenimo situacijo na cesti in se počasneje odzovemo. Vsi, ki smo udeleženi v prometu, ne samo vozniki, se tega premalo zavedamo.

Največkrat se zgodi, da smo zaradi določenih zdravil zaspani, manj pozorni, se nam vrti, lahko celo slabše vidimo, ali slišimo. Zaradi zdravil nam lahko postane v avtu slabo.

Vir: tonyseaton.com
Vir: tonyseaton.com

Marsikdo niti ne ve, da zdravilo, ki ga jemlje že dalj časa, vpliva na psihofizične sposobnosti. Mogoče se res počuti malo bolj zaspano, prepričan pa je, da je sposoben sesti za volan.

Iz svoje prakse se spomnim gospoda, kateremu je zdravnik predpisal zdravilo proti bolečinam, ki ima vpliv na psihofizične sposobnosti. Opozorila sem ga na to, pa mi je malo v šali odvrnil, da je dober šofer, da vozi že trideset let in naj se ne bojim zanj. Ostala sem resna. Vseeno pa sem imela slab občutek, ker nisem bila dovolj prepričljiva. No, takoj naslednji dan se je gospod vrnil v lekarno. Prišel mi je samo povedat, da sem imela prav. Zaradi zdravila, ki ga je vzel zjutraj, je čez nekaj ur skoraj zaspal za volanom. Spomnil se je na moje opozorilo, se ustavil na prvem počivališču in poklical domov sina in snaho, da sta prišla ponj.

Vir: krka.si

O vplivu zdravila na psihofizične sposobnosti nas mora opozoriti že zdravnik, ki nam to zdravilo predpiše. Opozori nas tudi magistra v lekarni, ki nam to zdravilo izda. Nekateri pa še vedno ne verjamejo.

Vsako tako zdravilo ima tudi posebno oznako na zunanji ovojnini, trikotnik, ki nas opozarja, da ima to zdravilo neželen učinek na psihofizične sposobnosti. Zdravila, ki so označena s trikotnikom, imenujemo trigoniki. Glede na to, kako močno vplivajo na psihofizične sposobnosti, so razdeljeni v dve skupini:

Popolnoma in relativno prepovedano

Upravljanje z vozili in delo s stroji je popolnoma prepovedano (absolutna prepoved). Zdravila so označena na zunanji ovojnini s polnim trikotnikom v rdeči barvi ob svojem imenu. Z upravljanjem vozil in strojev je treba počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa.

Upravljanje z vozili in delo s stroji je relativno prepovedano. Zdravila so označena na zunanji ovojnini s trikotnikom s črnim robom ob svojem imenu. Ta zdravila zelo različno vplivajo na posameznika, zato je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti.

Če do danes niste vedeli, kaj pomenita ta dva posebna znaka, si zdaj dobro zapomnite. Ne glede na to, ali vozite avto ali ne, vsi smo tako ali drugače udeleženi v prometu, tudi kolesarji in pešci.

Niste prepričani, ali vaša zdravila vplivajo na psihofizične sposobnosti ali ne? Vaše vprašanje napišite v komentar ali v naš Svetovalni kotiček.

[wp-tiles post_type=’post’ posts_per_page=3 orderby=’date’ order=’DESC’]

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček