Zdravila in varnost v prometu

Vprašanje: Zdravnik mi je predpisal Doreta tablete proti bolečinam. Rekel mi je, da ta čas, ko bom jemal to zdravilo, ne smem voziti avta. Tudi v lekarni so me opozorili na to. Jaz pa ne vidim vzroka, zakaj ne bi smel voziti, saj se zdaj, ko je bolečina popustila, počutim dobro.

Odgovor: Zdravnik in farmacevtka v lekarni sta vam že povedala, da v času, ko jemljete zdravilo Doreta tablete, ne smete voziti avta. Zdravilo Doreta je kombinacija dveh analgetikov (zdravil za lajšanje bolečin) tramadola in paracetamola. Namenjeno je za zdravljenje zmernih do hudih bolečin.

Tramadol je zdravilo proti bolečinam, podobno narkotikom, z delovanjem na osrednje živčevje. Paracetamol je manj močno zdravilo za lajšanje bolečin, v kombinaciji s tramadolom pa še poveča njegov učinek.

Zdravilo tramadol močno vpliva na psihofizične sposobnosti, zato med zdravljenjem ne smete upravljati strojev in voziti motornih vozil.

Če dobro pogledate na škatlico zdravila Doreta, vidite v levem zgornjem kotu rdeč trikotnik. Le ta nas opozarja, da za to zdravilo velja absolutna prepoved upravljanja z vozili in dela s stroji. Ta prepoved velja vse, dokler jemljemo to zdravilo in dokler se zdravilo ne izloči iz telesa.

Več o zdravilih in prometni varnosti si preberite v prispevku z naslovom 2 posebna znaka, ki bi ju moral poznati vsak udeleženec v prometu.

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček