Grenčine so grenke snovi različnega nastanka in zgradbe. To je skupina učinkovin, ki jih ne poimenujemo po kemijski strukturi, temveč po eni izmed organoleptičnih lastnosti, okusu.
Na organizem delujejo preko okušalnih čutnic v ustih. Povečajo izločanje sline in prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Poveča se peristaltika, zato je prebava bolj učinkovita. Prebavila imajo dovolj časa za temeljito predelavo zaužite hrane.
Pri bolnem in oslabelem človeku, ki nima apetita, grenčine vzbudijo tek. Zaradi tega jih uvrščamo med tonike (krepčila).
So učinkovita naravna pomoč pri številnih prebavnih težavah, kot so pomanjkanje apetita, spahovanje, napenjanje, krči, lena prebava, pomanjkljivo delovanje jeter in žolčnika, zaprtje, občutek polnosti in številne druge.
Grenčine pospešujejo izločanje žolča za lažje prebavljanje maščob. Pospešujejo tudi izločanje seča, s čimer čistijo ledvice. Odstranjujejo strupene snovi iz jeter, iz sklepov pa odplavljajo sečno kislino in preprečujejo putiko.
Grenčine tudi čistijo kri in pomagajo srcu in krvnim žilam.
Razdelitev grenčin v tri skupine
Amara
Čista amara so rastline z grenčinami, ki močno spodbujajo izločanje želodčnih sokov in s tem razvijejo tudi splošno krepčilne učinke. Uporabljamo jih pri pomanjkanju teka, za izboljšanje delovanja prebavil in pri različnih oblikah izčrpanosti, pri okrevanju po hudih boleznih in pri preutrujenosti. To so tavžentroža, korenina rumenega svišča (encijan), pomarančne lupine in kininovec.
Korenina rumenega svišča je najbolj znana in uporabljana grenka droga. V obliki tinkture ali poparka jo uporabljamo za spodbujanje prebave.
Še danes je v ljudskem zdravilstvu razširjeno mnenje o veliki zdravilnosti tavžentrože. Pa gre le za grenko zdravilno rastlino, ki jo uporabljamo v podobne namene kot rumeni svišč.
Amara aromatica
Amara aromatica so rastline z grenčinami, ki hkrati vsebujejo tudi eterična olja. Poleg spodbujanja prebavnega sistema in krepčilnega delovanja imajo te rastline še učinke eteričnih olj, kar njihovo uporabo še poveča. To so pegasti badelj, pelin, kolmež, rman in angelika.
Ugodno vplivajo na črevesje, žolčnik in še posebej na jetra, kar dopolnjuje še protibakterijsko delovanje eteričnih olj.
Pegasti badelj je najbolj poznana zdravilna rastlina za zdravljenje jeter.
Amara acria
To so zdravilne rastline grenkega in pekočega okusa, kot so ingver, poper in galgant. Pri nas jih običajno uporabljamo kot začimbe. Delujejo podobno kot čiste amara in amara aromatica; spodbujajo delovanje prebavil in čistijo jetra.
Grenčine nekoč in danes
Grenčine so uporabljali že v samostanski medicini srednjega veka, ko so iz grenkih zelišč, na primer iz korenine encijana in angelike, pripravljali eliksirje, ki so pomagali ohranjati dolgo in zdravo življenje. Tudi danes priporočamo povečan vnos grenčin predvsem po 50. letu starosti. Mnogo ljudi ima v tej starosti sočasno s prebavnimi težavami tudi težave z bolečinami v sklepih in mišicah. Grenak tonik iz vražjega kremplja (Harpagophytum procumbens) zdravi in lajša tako težave s prebavo kot tudi težave z bolečinami v sklepih in mišicah.
Prijeten stranski učinek uživanja grenčin je zniževanje telesne teže, saj naj bi grenak okus krotil željo po sladkem. V to so verjeli že stari Kitajci, zato grenčine v tradicionalni kitajski medicini še danes veljajo za protiutež sladkemu. Kitajci svojim sladicam pogosto dodajajo grenke začimbe, na primer ingver.
Grenčine z vrta
Za vrtno krešo vrta pravzaprav niti nujno ne potrebujete, saj jo lahko vse leto gojite na okenski polici. Zgodaj spomladi si lahko naberemo svež regrat, kasneje, ko lahko uživamo solato z vrta, pa je zlasti radič tisti, ki ima največ grenčin. Gojite lahko tudi druge vrste solat, ki vsebujejo grenčine: rukolo, endivijo, portulak in podobno.
Zelo dobrodejno je tudi uživanje rastlin s travnikov in gozdov, ki jih uživajte po malem, a redno. Dober vir grenčin so mladi listi dreves breze in bukve, cvetovi marjetic, ozkolistni in širokolistni trpotec in mnoge druge.
V svojem vrtu lahko pridelujete tudi začimbe, ki so prav tako pomemben vir grenčin, na primer pehtran, krebuljica, luštrek, majaron, rožmarin, timijan, melisa, lovor. Od začimb, ki ne uspevajo pri nas, vsebujejo grenčine galgant, ingver, kurkuma in kardamom.
Krompir, riž in testenine občasno zamenjajte s prosom ali amarantom. Mnogo grenčin vsebujejo tudi artičoke, od sadja pa vsebujejo največ grenčin grenivke.