Pekoče snovi z zdravilnim učinkom

Zakaj pekoče snovi pečejo?

Pekoče snovi so kemično zelo različne organske spojine. Povzročajo vzdraženje receptorjev za temperaturo in bolečino, kar čutimo kot pekoč in vroč občutek.

Vir: mojpogled.com
Vir: mojpogled.com

Čemaž

Te snovi vzdražijo živčne čutilne celice v ustih, grlu in želodcu, te pa pošljejo živčne impulze naprej v možgane. Odgovor možganov je aktiviranje živca vagus, ki poteka skozi vrat in prsi do trebuha in s svojimi vejami oživčuje številne pomembne telesne organe – grlo, žrelo, sapnik, pljuča, srce in velik del prebavil. Zaradi tega ob zaužitju pekočih snovi smrkamo in se solzimo.

Vir: gardeningknowhow.com
Vir: gardeningknowhow.com

Hren

Zdravilni učinki pekočih snovi

Nekatere pekoče snovi dajejo zdravilnim rastlinam anestetični učinek, druge dražijo kožo tako močno, da povzročajo vnetje, nekatere pa delujejo antibiotično ali baktericidno.

Vir: herbalremediesadvice.org

Ingver

Nekatere pospešujejo izločanje sline in s tem povečujejo izločanje želodčnega soka. Tako pospešujejo delovanje želodca in črevesa.

Vir: thehomesteadgarden.com

Črni poper

Nekatere pekoče snovi spodbujajo tudi dihalni sistem in oženje ter širjenje žil. Pri notranji uporabi izboljšujejo prebavo in ženejo vetrove.

Vir: carpfarmersmarket.ca
Vir: carpfarmersmarket.ca

Česen

Uporabljamo jih tudi pri revmatičnih in mišičnih bolečinah za vtiranje v kožo. Zaradi draženja kože vplivajo proti vnetnim procesom in mišičnim bolečinam pri najrazličnejših vrstah revmatizma.

Vir: ljutomanija.com
Vir: ljutomanija.com

Čili

 

 

Povezani članki

Vnetje ušes

Težave z ušesi so na dopustu kar pogosta nadloga. Po več ur na dan plavamo in se potapljamo, s tem pa se povečuje verjetnost...

Razglednica z morja – Zastrupitev s hrano

Se spomnite, kakšne zdravstvene težave so imeli naši prijatelji ob našem prihodu? Domnevni krivec za slabo počutje, drisko in bruhanje naj bi bil sladoled....

Tinkture

Tinkture so alkoholni izvlečki zdravilnih zelišč. Pripravljamo jih iz svežih ali posušenih zdravilnih zelišč, za topilo pa uporabimo alkohol. Običajno jih pripravljamo po postopku...

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček