Pekoče snovi z zdravilnim učinkom

Zakaj pekoče snovi pečejo?

Pekoče snovi so kemično zelo različne organske spojine. Povzročajo vzdraženje receptorjev za temperaturo in bolečino, kar čutimo kot pekoč in vroč občutek.

Vir: mojpogled.com
Vir: mojpogled.com

Čemaž

Te snovi vzdražijo živčne čutilne celice v ustih, grlu in želodcu, te pa pošljejo živčne impulze naprej v možgane. Odgovor možganov je aktiviranje živca vagus, ki poteka skozi vrat in prsi do trebuha in s svojimi vejami oživčuje številne pomembne telesne organe – grlo, žrelo, sapnik, pljuča, srce in velik del prebavil. Zaradi tega ob zaužitju pekočih snovi smrkamo in se solzimo.

Vir: gardeningknowhow.com
Vir: gardeningknowhow.com

Hren

Zdravilni učinki pekočih snovi

Nekatere pekoče snovi dajejo zdravilnim rastlinam anestetični učinek, druge dražijo kožo tako močno, da povzročajo vnetje, nekatere pa delujejo antibiotično ali baktericidno.

Vir: herbalremediesadvice.org

Ingver

Nekatere pospešujejo izločanje sline in s tem povečujejo izločanje želodčnega soka. Tako pospešujejo delovanje želodca in črevesa.

Vir: thehomesteadgarden.com

Črni poper

Nekatere pekoče snovi spodbujajo tudi dihalni sistem in oženje ter širjenje žil. Pri notranji uporabi izboljšujejo prebavo in ženejo vetrove.

Vir: carpfarmersmarket.ca
Vir: carpfarmersmarket.ca

Česen

Uporabljamo jih tudi pri revmatičnih in mišičnih bolečinah za vtiranje v kožo. Zaradi draženja kože vplivajo proti vnetnim procesom in mišičnim bolečinam pri najrazličnejših vrstah revmatizma.

Vir: ljutomanija.com
Vir: ljutomanija.com

Čili

 

 

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček