Naravne barve za lase

Vsi želimo imeti lepe in zdrave lase. Ko se odločimo za barvanje, se znajdemo v dilemi kakšno barvo izbrati. Prava izbira so naravne barve za lase. 

Vemo, da kemične barve lase poškodujejo, ker agresivno odstranijo naravne pigmente iz lasu in jih nadomestijo s sintetičnimi barvili. Rastlinske barve za lase pa prodrejo samo v zunanjo roževinasto plast lasu in ga obdajo kot barvni plašč.

Že nekaj časa se odločam, da bi si pobarvala lase. Domači me prepričujejo, da sem lepa tudi v šarmantni sivini, mene pa daje nostalgija po blondinki izpred nekaj (deset) let. In zakaj se ne morem odločiti? Imam luskavico in zaradi tega prizadeto lasišče. To pomeni, da moram paziti že pri izbiri šamponov, o kakšni kemiji, ki bi jo dala na lase, ne upam niti pomisliti.

Kot naročeno pa sem naletela na članek o naravnih barvah za zdrave lase. Imate mogoče vi že izkušnje s temi barvami?

Vir: hairlife.info

Kemične barve za lase vsebujejo nevarne snovi

Barvanje las s kemičnimi barvami nedvomno škodi lasem in jih spremeni v švicarski sir. Agresivno odstranijo naravne pigmente iz notranjosti lasu in jih nadomestijo s sintetičnimi barvili.

Pa ne samo to. Našli so tudi povezavo med uporabo kemičnih barv za lase in alergičnimi reakcijami, motnjami dihanja in celo pojavom raka. Nekateri proizvajalci z oznako »naravno« zelo zavajajo, saj med sestavinami najdemo nevarne kemikalije, kot so rezorcinol, amonijak, vodikov peroksid, formaldehid, azo barvila in ciklični amini.

Študije so pokazale, da so tisti, ki uporabljajo kemične barve za lase, izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj Hodgkinovega limfoma, multiplega mieloma in levkemije.

Moja prijateljica se je zaljubila v kano

Ko sem prijateljici povedala, da razmišljam o tem, da bi si pobarvala lase, mi je svetovala kano. Pravi, da jo obožuje. Njenim lasem da lepo, globoko barvo, poleg tega pa jih tudi neguje. Prijateljica ima res lepe in zdrave lase.

Vir: alldubai.ae

Kano so uporabljali že v antiki za barvanje las, kože in nohtov. Veže se s keratinom v laseh in jih na ta način obarva, pri tem pa samega lasu ne poškoduje.

Kemične barve za lase v večini primerov delujejo tako, da las odprejo in ga na ta način obarvajo. Kana pa deluje tako, da las obloži od zunaj. Zato poleg barve, lasje pobarvani s kano, dobijo tudi volumen in zaščito.

Zelišča za naravno barvanje las

Rastlinske barve za lase prodrejo samo v zunanjo roževinasto plast lasu in ga obdajo kot barvni plašč. Poznamo kar nekaj zelišč, zelenjave, sadja in začimb, ki jih lahko uporabite za barvanje las. Večina ima tudi zdravilne učinke.

Blond – cvetovi kamilice, ognjičevi cvetovi, limonina lupina, cvetni listi sončnice, žafran, žametnica, mačja meta, drobnocvetni lučnik, med

Rdeča – ognjičevi cvetovi, žametnica, kana, cvetovi hibiskusa, cvetovi rdeče detelje, šipek, rdeče vrtnice, rdeča pesa, korenje

Rjava – črni oreh, črni čaj, listi koprive, rožmarin, žajbelj, gabez, kava, lubje češnje, nageljnove žbice, cimet

Črna – črni oreh, črni čaj, kava, indigo

Vir: bodieko.si
Vir: bodieko.si

Da bodo naravne barve za lase obstojnejše

S pravilno nego las pred in po barvanju, dosežemo, da je barva las lepša in trajnejša. Popolno barvo dosežemo v treh korakih.

Prvi korak je priprava las pred barvanjem

Uporabimo rastline, ki vsebujejo veliko taninov. Pomagajo pri odpiranju roževinaste plasti, tako, da lasje lahko med barvanjem sprejmejo več barve.

Za temne lase uporabimo črni čaj, za svetlejše pa mačjo meto. Naredimo močan poparek (infuz) z enim od obeh in z njo speremo lase. Pustimo 30 minut, speremo in obrišemo z brisačo.

Drugi korak je barvanje las z naravnimi barvami

Rastlinske barve nanašamo na lase pramen za pramenom s pomočjo čopiča. Najprej barvo nanesemo na narastek, nato pa jo razmažemo po celotni dolžini posameznega pramena. Pri krajših laseh lahko barvo vtremo kar z rokami.

Vir: revijazarja.si
Vir: revijazarja.si

Naravne barve za lase pustimo učinkovati od 15 minut do dve uri, odvisno od želene intenzivnosti barve. Med učinkovanjem rastlinskih barv lase lahko izpostavimo toploti; havba, sušilnik ali sonce. Toploto lahko ohranimo tudi s folijo in brisačo. Več toplote bomo zagotovili, tem obstojnejša in bolj intenzivna bo barva.

Nato lase splaknemo z veliko količino tople vode.

Tretji korak je utrjevanje barve

S tem postopkom dosežemo daljšo obstojnost barve, povečamo njeno intenzivnost in sijaj. Odlična naravna izbira je jabolčni kis.

Eno žlico jabolčnega kisa razredčimo z osmimi žlicami vode, po želji lahko dodamo še žlico alojinega gela. To raztopino vlijemo v stekleničko z razpršilom in enakomerno popršimo po laseh. Ne spiramo, lase posušimo.

Zeliščna barvna maska za lase

Vir: fashionlady.in

Suhe sestavine:

3 deli kane (za rdečo in rjavo), indiga (za rjavo in črno) ali cimeta (za blond)

1 del fino zmletega zelišča, ki ga izberete glede na to, kakšno barvo las želite

Z različnimi kombinacijami zelišč dosežete različne barvne odtenke.

Sestavine za masko:

½ skodelice mešanice suhih sestavin

¾ skodelice jabolčnega kisa

1 žlica kakovostnega olja (kokosovo, mandljevo, konopljino, olivno itd.)

Navodilo za izdelavo zeliščne barvne maske:

V stekleni posodi zmešajte suhe sestavine; (mešanico lahko hranite v dobro zaprti stekleni posodi do dve leti).

Pol skodelice mešanice suhih sestavin prelijte z jabolčnim kisom (¾ skodelice). Premešajte in segrevajte na zmerni temperaturi 5 minut. Ne sme zavreti!

Pustite 5 minut, da se ohladi, nato vmešajte olje (1 žlico).

Zeliščni barvni čaj

Vir: fashionlady.in

Ta zeliščni barvni čaj bo dal vašim lasem nežno naravno barvo. Z njim pršimo lase in jih sušimo na soncu (eno uro) ali s sušilnikom. Ta postopek večkrat ponavljamo; na ta način dobimo bolj intenzivno barvo. Šele nato lase speremo.

Sestavine:

½ skodelice zelišč za barvanje las, ki jih izberete glede na to, kakšno barvo las želite

2 skodelici vode

¼ skodelice alojinega gela

1 žlica medu (za svetle lase) ali melase (za temne lase)

Navodilo za izdelavo:

Zelišča prelijte z vrelo vodo in pustite eno uro. Nekatera zelišča, kot je na primer kamilica, pa lahko pustite vreti pol ure. Počakajte, da se zeliščni čaj malo ohladi, nato ga precedite in ožamete preostanek.

Primešajte alojin gel in med oziroma melaso. Tekočino vlijte v pršilno stekleničko.

Naravne barve so prava odločitev za naše lase in tudi za naš modri planet.

Vir: thehippyhomemaker.com

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček