Alkaloidi – strupi v majhnih stekleničkah

Alkaloidi so dušikove organske spojine, ki nastanejo v rastlinski presnovi iz aminokislin.

Imajo zapleteno zgradbo molekule. Vsebujejo dušik, ki je običajno vezan v heterociklično strukturo. Nekateri pa imajo v obroču samo ogljikove atome (karbociklični alkaloidi).

Vsi alkaloidi imajo močan, velikokrat strupen učinek

Poznamo okrog 7000 alkaloidov. Prvi, ki so ga izolirali na začetku 19. stoletja, je bil morfin. Izolirali so ga iz opija; to je posušen sok nezrelih plodov različnih vrst maka.

Vir: kashmirlife.net
Vir: kashmirlife.net

Morfin je učinkovito, močno zdravilo proti bolečinam. Njegova slaba lastnost je, da hitro povzroči odvisnost.

morfin

Kodein se prav tako nahaja v opiju. Kemijsko je monometil ester morfina. Je opijat, ki ga zaradi antitusičnega, spazmolitičnega in analgetičnega delovanja uporabljajo pri zdravljenju kašlja in driske.

kodein

Alkaloidi delujejo na vse organske sisteme; na živčevje, srce, krvni obtok, na dihalne organe, prebavila in sečila. Poleg tega delujejo proti revmatičnim vnetjem in putiki ter stimulirajo imunski sistem. Nekateri alkaloidi zavirajo delitev celic, med drugim tudi rakastih.

Nekaj najbolj znanih alkaloidov

Vir: pursuitist.com
Vir: pursuitist.com

V kavi, kakavu in čaju so prisotni alkaloidi kofein, teobromin in tein.

kofeinteinteobromin

Tudi nikotin je alkaloid.

nikotin

Nikotin vsebujejo tobak in nekateri razhudniki. Je zelo strupen. Najprej deluje poživljajoče na živčevje, nato pa ga ohromi. Uporablja se kot sredstvo proti insektom in parazitom na rastlinah in živalih.

Vir: gojenjetobaka.blogspot.si
Vir: gojenjetobaka.blogspot.si

Kinin dobijo iz skorje kininovca, izdelujejo ga tudi sintetično. Je sredstvo za znižanje povišane telesne temperature, posebno učinkovit je proti malariji.

kinin

Atropin je alkaloid volčje češnje (Atropa belladonna). Uporabljamo ga v okulistiki za širitev zenice. Zavira delovanje parasimpatika in s tem pospeši srčno aktivnost, zmanjša izločanje sline, znoja in sluzi. Je protistrup pri zastrupitvah z organofosfati, ki jih najdemo med insekticidi in živčnimi strupi.

atropin

Vir: blameitonlove.wordpress.com
Vir: blameitonlove.wordpress.com

Piperin je glavna sestavina popra, ki mu daje okus.

piperin

Tubokurarin je najpomembnejši alkaloid strupa kurare, ki ga uporabljajo južnoameriški Indijanci za puščice; povzroči ohromitev.

tubokurarin

Vir: bashny.net
Vir: bashny.net

Strihnin je zelo strupen, povzroča krče. Pridobiva se iz semen dreves iz rodu Strychnos, predvsem strihninovca, ki raste v Indiji in Jugovzhodni Aziji. Toksični in zdravilni učinki izvlečka semen dreves iz rodu Strychnos so v Jugovzhodni Aziji znani že tisočletja. V Evropo so jih uvozili kot sredstvo za zatiranje glodavcev.

strihnin

Skopolamin, znan tudi kot hioscin, je zelo strupen. V medicinske namene ga uporabljajo v minimalnih odmerkih. Predoziranje lahko povzroči delirij, halucinacije, paralizo, otopelost in smrt.

skopolamin

Znana je njegova zloraba v kriminalne namene. Skopolamin se zlorablja z namenom omamiti in okrasti turiste. Žrtve so sprejete v bolnišnico v spremstvu policije, z domnevo, da preživljajo psihotično epizodo. Spremljajoči znak je povišana telesna temperatura in odsotnost znojenja. Skopolamin se zlorablja tudi kot mamilo pri posilstvih. Žrtvam storilci najpogosteje skopolamin stresejo v pijačo. Povzroči izgubo spomina, tako se žrtev ne spomni dogodkov po zaužitju te pijače.

 

Vir: heute.at
Vir: heute.at

Učinek alkaloidov je zelo močan. Zato jih v medicinske namene uporabljamo le v obliki gotovih zdravil, v katerih je njihova količina natančno določena in odmerjena.

Zdravljenje z alkaloidi naj vedno nadzoruje zdravnik!

 

 

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček