Čaji

Čaji so vodni izvlečki drog ali svežih rastlin. Uporabljamo jih za pitje, grgranje, izpiranje, za komprese in obkladke ter kot dodatke h kopelim. Na voljo imamo tri načine priprave čaja: poparek, prevretek in hladni izvleček. Katerega bomo izbrali, je odvisno od učinkovin in od učinka, ki ga želimo.

Vir: herbalremediesinformation.com
Vir: herbalremediesinformation.com

Čaje vedno pripravimo sveže. Pozorni moramo biti tudi na material, iz katerega je posoda. Za pripravo čajev so primerne posode iz jenskega stekla, emajla ali porcelana. Nikoli ne uporabljamo posod iz legiranega jekla, aluminija in železa, saj lahko pride do neželenega medsebojnega delovanja z rastlinskimi sestavinami.

Poparek ali infuz

Poparek je najbolj pogost način priprave čaja iz občutljivejših nadzemnih delov rastlin, zlasti listov in cvetov. Ta način uporabimo tudi za pripravo čajev iz drog, ki vsebujejo eterična olja.

Tako pripravimo poparek iz vrtnega ognjiča, kamilice, šentjanževke, sivke, melise, poprove mete, žajblja, materine dušice itd.

Splošno navodilo za pripravo poparka

Predpisano količino droge (navadno dve čajni žlici) prelijemo s 150 do 250 ml vrele vode, posodo pokrijemo, da eterična olja ne izparijo, in občasno premešamo. Pustimo stati pet do deset minut.

Primer:  Metin čaj

caji

Na tak način pripravimo čaj iz listov poprove mete (Mentha piperita), ki ga uživamo ob prehladu, za lajšanje bolečin, blaženje simptomov razdražljivega črevesja in pri slabosti.

Prevretek ali dekokt

Ta postopek je primeren za trde do zelo trde droge, kot so les, korenine in skorja, še posebej, če vsebujejo tanine.

Na ta način skuhamo prevretek iz lubja ali nasekljanih plodov divjega kostanja, iz semen pegastega badlja, iz lubja bele vrbe, iz korenine regrata, iz korenine koprive, iz korenine baldrijana itd.

Splošno navodilo za pripravo prevretka

Dve čajni žlici droge prelijemo z 250 ml hladne vode, segrejemo do vrenja in vremo pet do deset minut oziroma po navodilu za posamezno drogo. Nekaj časa pustimo stati, potem pa drogo odcedimo.

Primer: Čaj navadne krhlike

Vir: mamaladka.blogspot.si

Na tak način pripravimo čaj iz skorje navadne krhlike (Rhamnus frangula), ki ga uporabljamo pri zaprtju.

Hladni izvleček ali macerat

Ta postopek priprave čaja je posebej primeren za droge, ki vsebujejo sluzi, na primer islandski lišaj, laneno seme in korenina sleza oziroma druge na toploto občutljive sestavine. Hladni izvleček lahko pijemo hladen ali pa ga pred zaužitjem segrejemo.

Hladni izvleček pripravimo tudi v primerih, ko ne želimo, da bi se izlužile določene snovi, ki so dobro topne v topli oziroma vroči vodi.

Splošno navodilo za pripravo hladnega izvlečka

Dve čajni žlici droge prelijemo z 200 ml hladne vode, pokrijemo in pustimo stati določen čas, običajno šest ur, pri sobni temperaturi. Nato precedimo.

Primer: Ursi čaj

Vir: savvyteasandherbs.com
Vir: savvyteasandherbs.com

Na ta način pripravimo čaj vednozelenega gornika (Arctostaphylos uvae-ursi), ki ga pijemo pri blažjih vnetjih sečil.

Čaj vednozelenega gornika bi lahko pripravili tudi kot prevretek. Po tem postopku bi se poleg arbutina, ki ima protimikrobno delovanje, izlužilo tudi veliko taninov, ki lahko povzročijo prebavne motnje. Hladni izvleček vsebuje veliko manj taninov, zato je bolj primeren.

 

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

1,454OboževalciVšečkaj
1SledilciSledite
0NaročnikovNaročite se

Svetovalni kotiček